Детска площадка меду блокове 72,72,75 и 77, Дружба 1

Инициативи, акции и мероприятия на Сдружението и граждани

Детска площадка меду блокове 72,72,75 и 77, Дружба 1

Мнениеот Светозара » 28 Юли 2010, 13:24

Здравейте,

Помествам по-долу писмото, което пращам до кмета на район "Искър" с копие до Йорданка Фандъкова. Ще ви държа в течение за изхода от кореспонденцията. Ако Сдружение Дружба организира някаква инициатива за почистване на площадката, аз и семейството ми ще се включим. Следва текста на писмото:


До: Г-н Йордан Томов
Кмет, Район "Искър"
Столична община

Копие до: Г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет, Столична община


Уважаеми господин Томов,

Обръщам се към Вас в качеството си на жител на столичния Район "Искър", избирател в същия район и майка на малко дете. Бих искала да изразя тревогата си от състоянието на една от малкото детски площадни в района. Става дума за детската площадка в карето между блокове 72, 73, 75 и 77. В тази част на квартал "Дружба" това е единствената детска площадка. За съжаление, тя е изключително занемарена, мръсна и в крайна сметка опасна за децата. Съдейки по боклуците, пръснати навсякъде из площадката, имам впечатлението, че там не се извършва почистване или ако се извършва такова, то е изключително повърхностно. Като се има предвид, че въпреки окаяния си вид, детската площадка винаги е пълна с деца, лошата хигиена създава опасност от зарази. Наред с това, всички катерушки и пейки са изключително занемарени и изпочупени. Съоръженията не са подменяни от най-малко 25 години, когато аз бях дете и играех на същата площадка. Острите ръбове, стръчащите трески и липсващите елементи от пейки и катерушки, създават сериозна опасност от нараняване за непрекъснато играещите на и около тях деца. Асфалтът е разбит, а за зелените площи не се полагат абсолютно никакви грижи. Те са оставени да буренясат, като сред бурените, разбира се, отново е пълно с боклуци.

Оставам с тъжното впечатление, че положението на квартал "Дружба" като краен квартал на столицата с население с недобър икономически статус (видно и от сравнително ниските цени на жилищата в квартала) дава на общинарите повод да виждат красивата, добре поддържана детска площадка като лукс, който няма място в този квартал, а се полага само на "престижните" софийски райони. Подобно състояние на общите площи и особено на тези от тях, където децата ни прекарват деня си, маргинализира квартала и го превръща в своеобразно гето на София. За сравнение, в един квартал като "Хиподрума" почти на всяко второ междублоково пространство е изградена красива, чисто нова и съответстваща на всички изисквания за безопасност детска площадка. Препоръчвам Ви да се разходите последователно из кварталите "Дружба" и "Хиподрума" и да помислите върху очевидните сравнения и тъжните изводи от тях.

Силно се надявам, че писмото ми ще има отзвук и ще подтикне администрациите на Район "Искър" и Столична община да вземат мерки, както за превръщането на конкретното място в съвременна, красива и безопасна детска площадка, така и за възприемане на цялостна политика за подобряване на градската среда в квартал "Дружба", за да не изпада той в положението на гето.
С уважение: Светозара Петкова
Светозара
 

Re: Детска площадка меду блокове 72,72,75 и 77, Дружба 1

Мнениеот Орлин » 28 Юли 2010, 16:49

Нека дадем малко време за отговор на кмета, но ако няма резултат - да видим какво можем да направим със собствени сили.

Сдружението не разполага с бюджет, който да ни позволява да осъществяваме подобни инициативи така, както би могла )и трябва) да го прави общината, но пък за сметка на това имаме в редиците си достатъчно ентусиасти, имаме инструменти и ако се съберете една група ентусиасти от околните блокове, може заедно да пооправим площадката.

Можете да пишете на info@druzhba-sofia.com и да оставите координати за връзка - ще се свържа с Вас, за да се видим - да ни покажете площадката и да обсъдим какво можем да направим заедно.
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Детска площадка меду блокове 72,72,75 и 77, Дружба 1

Мнениеот Гост » 31 Юли 2010, 21:24

Ще почакам да видя ще има ли реакция и ще Ви се обадя.

Поздрави!
Гост
 


Назад към Акции и инициативи