Референдум в Дружба

Инициативи, акции и мероприятия на Сдружението и граждани

Референдум в Дружба

Мнениеот bokotab@gmail.com » 06 Мар 2011, 15:45

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/ ... m_sreshtu/


Столичани ще поискат референдум срещу застрояването на кв."Дружба"

Инициативен комитет ще внесе искане в Столичния общински съвет (СОС) за провеждането на местен референдум в район "Искър" срещу презастрояването му, съобщи днес председателят на комитета Борис Цветков. В този район се намират всички части на квартал "Дружба".

Актуализацията на устройствения план на района предвижда двойно уплътняване на строителството в квартала, обяви Боряна Шивачева от инициативния комитет. По думите й в голяма част от зелените площи ще изникнат блокове.

При обществените обсъждания на устройствения план жителите на квартала са имали много възражения, но общинският експертен съвет, който в крайна сметка предлага на СОС крайния вариант, не се съобразява с мнението на гражданите, обясни Шивачева. Затова нашата надежда е чрез референдума мнението на хората да стигне до общинския съвет, допълни тя.

Инициативният комитет събира подписи от три месеца и се надява до крайния срок, който изтича след няколко дни, да имат над 3 хил. в листата, каза Цветков. Общинският съвет е длъжен да свика референдум до 40 дни, ако това поискат поне 10% от хората, които са гласували на последните местни избори в района (около 59 хил. души), което означава да бъдат събрани близо 6 хил. подписа, призна Цветков.

При изразено желание от 5% от живущите в района обаче СОС е длъжен да разгледа предложението за референдум и ако откаже, да мотивира отказа си. Мотивът може да е липса на средства в този момент, признават още от инициативния комитет. Ако не успеят да достигнат прага от 5%, те ще потърсят подкрепата на общински съветници, като са нужни минимум 13, които да внесат доклад с предложение за референдум. Той обаче трябва да бъде подкрепен от мнозинството в СОС, което е на ГЕРБ.
bokotab@gmail.com
 

Re: Референдум в Дружба

Мнениеот mapto » 06 Мар 2011, 16:22

Къде се събират подписи?
mapto
 

Re: Референдум в Дружба

Мнениеот LEWBOI@GMAIL.COM » 08 Мар 2011, 13:26

за този референдум научих от интернет, но къде се събират подписите не е ясно
предполагам, целта е, да не се достигнат 10% гласивали, а да се даде възможност, общината да го отхвърли...
освен това, въпроса е толкова "усукан"
защо въпроса не е по-прост?, например зелените и паркови площи да са 50 % от земята... или нещо подобно.
явно целта не е тази която се представя.. някой отчита дейност
LEWBOI@GMAIL.COM
 

Re: Референдум в Дружба

Мнениеот Орлин » 10 Мар 2011, 15:53

Моето лично мнение също е, че тази подписка е по-скоро политически акт, осъществяван от активистите на БСП в района.

В същото време и аз и Сдружението подкрепяме напълно тезата, че Дружба не бива да се презастроява. Активно подкрепяме тази позиция и не само участвахме активно, но и бяхме съорганизатори на обществените обсъждания въ ввръзка с приемането на подробен устройствен план на района. Внесохме и отстоявахме своите възражения, както и възраженията на инциативни групи и жители на квартала.
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Референдум в Дружба

Мнениеот BOKO » 13 Мар 2011, 19:41

това че е организирано от политическа партия, езависимо коя, не променя смисъла. За първи път можем да използваме референдум и да докажем че можем да отстояваме правто си на качествен жиот. По същество това трябва да е задачата на всяка една политическа партия или сдружение. Това което ме учуди и разочарова е, че сдружението ви не обели и дума за организирания референдум. Това показва че ви е по мила политическата подкрепа от управляващите, а не интересите на гражданите в квартала. За съжаление...
BOKO
 

Re: Референдум в Дружба

Мнениеот Орлин » 14 Мар 2011, 23:12

До: BOKO

Бъркате. Факт е, че не обличаме активността си в гръмки думи като "референдум", но нашите действия имат реален принос за запазването на зелените площи и възспирането на презастрояването. Това, че не сме се включили активно в една акция, която намираме за популистка и обречена на неуспех (не от нас или някой друг, а всъщност от самите ѝ организатори, заради неспазването на правилата за провеждане на подписка за референдум, заради нясната цел и т.н.), това ни най-малко не означава, че не защитаваме интересите на своите съкварталци.

Напротив.

Искам също така да Ви кажа, че го правим не защото сме длъжни, не защото пред някого трябва да се доказваме, а защото за нас това е кауза. Защото искрено желаем Дружба да бъде по-приятно място за живеене. Доказали сме го не на думи, а с действия и продължаваме да го правим, макар и без излишна публичност.

Нито управляващите, нито разни анонимници са тези, които диктуват нашите действия и така ще бъде и занапред. Ентусиазмът ни и неспирното ни желание със собствени сили да променяме средата, в която живеем, към по-добро, са тези неща, които ни мотивират и ни карат да се занимаваме с обществена дейност, за която пак искам да повторя - нито някой ни задължава да извършваме, нито някой друг, освен хората, сред които живеем и за които го правим, ни подкрепя особено.

Така че, уважам правото Ви на мнение, но в случая съм напълно несъгласен с изразената от Вас позиция. За съжаление...
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Референдум в Дружба

Мнениеот Гост » 15 Мар 2011, 11:46

Политиците не обичат да се допитват до хората, в т.ч. и разни т.н. сдружения които точат пари по проекти! И едните и другите предпочитат да говорят от името на хората, но не и да се допитат до тях! Би трябвало ако една кауза е добра да събираш поддръжници, а не да ги прогонваш! Като ВМРО и Атака - и двете сили против Турция, но другият все им пречи. Значи не ги интересува влизането на ЕС в Турция, а кой да кряка против него! Така сте и вие, всички сме за допитване до гражданите, но на думи и само ако сме начело! Е затова строителната мафия ще си строи!
Гост
 

Re: Референдум в Дружба

Мнениеот Б. Б. » 15 Мар 2011, 12:20

Ако всички партии са съгласни, никакво политизиране не може да има.
Носят се обаче слухове, че ГЕРб обслужва определени корпоративни интереси за строителство на мястото на детските площадки и градинките в района.
Б. Б.
 

Re: Референдум в Дружба

Мнениеот zoya_consulova@abv.bg » 15 Мар 2011, 16:10

Здравейте.Не съм голям привърженик на празните приказки,затова обикновенно се ядосвам на хората които без да са запознати говорят и отправят обвинения.Аз не съм член на партия,но като член на Сдружението от 2004 година работя по проблема доста активно съвместно с другите членове.Недейте да ни упреквате ,че не се допитваме до хората и не правим нищо за тях, а само извличаме облаги и се изтъкваме.Смело мога да твърдя,че заедно с госпожа Радева сме изнесли на гърба си цялата организация и борба на гражданите по проблема с презастрояването на Дружба.За Ваше сведение влезте в Фейсбук - групата "Да запазим Дружба зелена" и попрочетете малко.
Така без да знаете за какво става въпрос е много лесно да сипят хули и обвинения.
zoya_consulova@abv.bg
 

Re: Референдум в Дружба

Мнениеот Гост » 15 Мар 2011, 16:41

След като ГЕРБ е против презастрояването, значи ще подкрепи референдума и никакво политизиране няма да е възможно.
Ако ГЕРБ е против референдума, значи подкрепя презастрояването.
Гост
 

Следваща

Назад към Акции и инициативи