Окосяване на тревните площи

Инициативи, акции и мероприятия на Сдружението и граждани

Окосяване на тревните площи

Мнениеот bambam69@abv.bg » 30 Май 2011, 10:12

Днес видях това

http://www.dnevnik.bg/novini_ot_vas/201 ... 1/?ref=rss

и се замислих, дали и в нашия квартал ръководството на общината е предвидило подобна инициатива за окосяване на тревните площи.
Не искам все да даваме пример с Младост, а ДРУГИТЕ ОБЩИНИ ДА СЕ РАВНЯВАТ ПО НАШАТА!
bambam69@abv.bg
 

Re: Окосяване на тревните площи

Мнениеот Орлин » 31 Май 2011, 18:31

Ами аз видях да косят вече на доста места в Дружба-2. Около нас точно няма какво, защото съседите напоследък са особено активни (браво, чичо Стиляне!), но май май си косят иначе и из нашия квартал вече. Не знам коя е фирмата.

Мен обаче друго ме изумява - чистенето. Не мога да скрия колко силно съм впечатлен от това как се чисти напоследък - дано не е нещо инцидентно. Няколко пъти вече засичам и разни явно инспектори от Титан да обикалят и да си записват къде как е изчистено.

И нещо, което от много време си мисля, че трябва да е така - едни и същи служители чистят едни и същи места, т.е. имат си райони. Знам, че във Виена, например е така и определено има смисъл - друго е да е ясно кой е отговорен за района, неминуемо мотивацията да се изчисти добре е много по-висока, като отговаряш лично.

Така че, наред с чичо Стилян, да похваля и почистващите в Дружба - евала!
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Окосяване на тревните площи

Мнениеот bambam69@abv.bg » 01 Юни 2011, 07:59

Възможно е да е започнало окосяването на тревните площи, макар че още не е стигнало до нас (Дружба-2 II част). И ние си имаме двама души (за жалост не им знам имената), които се грижат за градинката пред блока, чието добро състояние и прохлада в топлите дни привлича много майки с деца. Въпреки това мисля, че общината има този ангажимент и съм сигурен, че ще го изпълни.
Защо пък не се помисли да се заделят средства за ремонт и освежаване на детските площадки в между блоковите пространства, тъй като голяма част от тях са дори опасни за ползване а мисля, че не са нужни много средства за освежаване на съоръженията и премахване или ремонт на повредените.
Иначе за чистотата съм съгласен. Има напредък и дано продължава така, но не мога да не отбележа многобройните дупки, които зейнаха след "качествения" ремонт през есента и сега пак ще трябва да си трошим колите в тях (особено като се напълнят с вода).
bambam69@abv.bg
 

Re: Окосяване на тревните площи

Мнениеот Орлин » 01 Юни 2011, 14:30

Това с дупките е брутално, а още по-брутално е като нарежат и изчезнат. Преди седмица пак звънях по този повод, защото бяха нарязали пътя в Дружба-1 покрай тръбите и го бяха оставили така с дни. Обяснението на фирмата, която извършва ремонта беше, че им се развалила машината... ами да имат резервна, кой им е виновен...

А за косенето - ще качим до края на седмицата графика за косене, чистене и миене на улиците - чакаме да ни го дадат от общината.
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Окосяване на тревните площи

Мнениеот lory » 01 Юни 2011, 19:52

Малко пояснения по процедурата на косене.
Косенето се извършва от фирми, спечелили обявените от Столична община обществени поръчки за тази дейност.
При нас са проведени отделни конкурси за жк "Дружба -1" и за жк "Дружба-2". В "Дружба -1" вече косят, но за "Дружба-2" има проблем. Там има обжалване на участник в конкурса, който не е спечелил и сега оспорва конкурса. Докато не приключи обжалването общината не може да сключи договор със спечелилата конкурса фирма и естествено те не могат да си вършат работата. Неприятна ситуация, но това е редът по Закона за обществените поръчки.
Разбрахме, че на свой риск фирмата, избрана за работата в "Дружба- 2" е започнала да коси, макар че общината не може да й плаща, докато няма сключен договор. Та това е ситуацията за "Дружба-2".
Надяваме се на бързо произнасяне по обжалването, за да има нормален процес и в "Дружба 2".

Иначе работата по косенето се възлага на фирмите от нашата районна администрация, като се косят само терените общинска собственост. Там, където има реституция общината не може да възлага косене - там трябва да окосят собствениците на терените. Което рядко се случва.

Както е написал Орлин, очакваме до края на седмицата да получим от районната администрация графика на косене и информация за протеклото вече първо пръскане за кърлежи и други други вредители.

Поискали сме и графика и информация за миенето на улиците.
Ще публикуваме всичката информация на сайта.

Видях написаното и за уличните ремонти. Там ние имаме доста забележки и сме ги казали в общината. Тази вечер видях, че е започнал ремонта на ул. Димитър Пешев - частта след пресечката с бул. Цв. Лазаров в посока гара Искър, но и там пак същият проблем - изрязано и оставено. Ще трябва пак да сигнализираме в общината. Ако има и други такива места - можете да ни сигнализирате, за да търсим заедно решение и за тях.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Окосяване на тревните площи

Мнениеот bambam69@abv.bg » 02 Юни 2011, 08:45

Това с дупките е редовен проблем.
Миналата година писах за улица Излак която минава пред блока ни. Схемата бе същата. Дойдоха, изрязаха асфалта и два месеца нищо. В един дъждовен ден на ноември решиха да асфалтират и питам техническия ръководител на екипа защо в това лошо време правят ремонта и какво чакаха досега а той ме убеждаваше, че слагали специална смес, която не се влияела от условията и .... дрън-дрън. Не че му повярвах.
Елате да видите какво е сега - по-зле и от преди.
Улицата прилича на полигон за изпитание на ходова част за автомобили.
Ужас!
Никой ли не следи за качеството на тези ремонти. Това все пак са общински (т.е. НАШИ ПАРИ) хвърлени на вятъра.
bambam69@abv.bg
 

Re: Окосяване на тревните площи

Мнениеот Гост » 06 Юни 2011, 10:06

Здравейте, бих искала да поздравя общината. В Дружба1, в района на 108 училище вече са окосени тревните площи. Тревите и бурените около бордюрите и тротоарите са почистени. Бяха боядисани и пейките в градинката до магазин Европа. Мисля, че е редно да поощрим общинарите, когато сме доволни от тяхната работа.
Гост
 

Re: Окосяване на тревните площи

Мнениеот bambam69@abv.bg » 06 Юни 2011, 17:33

БРАВО!
Очакваме и в Дружба 2 да се случи същото.
bambam69@abv.bg
 

Re: Окосяване на тревните площи

Мнениеот zoya_consulova@abv.bg » 14 Юни 2011, 21:20

Вече са окосени зелените площи около блоковете с номера 500,400 и 300.Днес започна косенето и около блоковете с номера 200.За съжаление в Дружба 2 има много реституирани - частни имоти в които общината няма право да коси,а собствениците не го правят.Така че не се чудете защо на някои места не се коси изобщо.
zoya_consulova@abv.bg
 

Re: Окосяване на тревните площи

Мнениеот bambam69@abv.bg » 15 Юни 2011, 07:06

Вчера, като се прибирах от работа видях, че косенето вече е започнало около блокове с номера 200+ и се носи аромат на прясно окосена трева.
bambam69@abv.bg
 


Назад към Акции и инициативи