Подписка за затваряне на МК Кремиковци

Инициативи, акции и мероприятия на Сдружението и граждани

Подписка за затваряне на МК Кремиковци

Мнениеот Орлин » 08 Окт 2007, 15:42

Наближаването на крайния срок за издаване на комплексно разрешително на Металургичния комбинат „Кремиковци”от страна на Министерството на околната среда и водите активизира дебата за съдбата на комбината.
За пореден път ни плашат с апокалипсис, ако работата на МК„Кремиковци” бъде прекратена. Засипват ни с аргументи за приноса на комбината за икономиката на страната и с обещания за екологичен „рай”, който ще бъде изграден в бъдеще и с европейски пари.

За пореден път!


В същото време зам.-министърът на икономиката и енергетиката обяви пред националното радио, че съществено закъснява изпълнението на плана за жизнеспособност на комбината. А този план е обвързан пряко с изпълнението на поетите от България ангажименти по договора за присъединяването ни към ЕС. Планът включва технологично преструктуриране, програма за финансово оздравяване и екологична програма.
В тази ситуация не е удивително, че редица екологични и граждански формации представиха през последните месеци данни за многократно превишените европейски екологични норми от производството на комбината и за вредните въздействия върху околната среда и здравето на хората.

По време на протестите миналата година срещу балите с боклука в Дружба жители на квартала, работили и работещи в Кремиковци, понасящи резултатите от работата в комбината върху собственото си здраве и познаващи създаваните от „Кремиковци” рискове за здравето на софиянци, предложиха да направим подписка за неговото закриване.

И това не е случайно. Поради посоката на преобладаващите ветрове в Софийското поле район „Искър” е от най-потърпевшите от вредното въздействие на изхвърляните от Кремиковци газове.

Като анализирахме всичко това в сдружението считаме, че потърпевшите от този основен замърсител, не можем да останем безучастни и примирено да чакаме друг да решава вместо нас в каква среда да живеем и какъв въздух да дишаме.

Затова преди няколко седмици стартирахме гражданска подписка - за защита на здравето на хората, на въздуха, който дишаме на средата, в която живеем от вредното въздействие на производствата на МК „Кремиковци”.
Ежедневно нараства броят на подкрепящите тази инициатива в „Дружба”, а от няколко дни колегите ни от граждански организации и от други райони подкрепят подписката. От дружбенска тя вече става общоградска.

Ако споделяте нашата тревога и желаете да се присъедините към подписката, ако сте готови да помогнете повече хора, чрез подписа си да кажем „Стига”, можете да изтеглите бланка на подписката тук. Онлайн подписката можете да намерите на този адрес.
Първият етап на подписката ще продължи до края на м. октомври, когато ще обявим места и часове, в които да получим събраните от Вас подписи.
На сайта ще публикуваме писма до институциите, които предстои да вземат решение за бъдещето на „Кремиковци”, извадки от анализи, коментари, актуални данни за екологичното състояние в района, ако ни бъдат предоставени.
Очакваме вашите идеи и предложения.
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Подписка за затваряне на МК Кремиковци

Мнениеот lory » 09 Окт 2007, 22:59

Подписката за Кремиковци ме подсети, че ще е полезно да споделим какви са резултатите от проведени от сдружението подписки през последните месеци:

1. Подписка „За защита на Витоша” – получихме отговори от Омбудсмана на РБългария, Парламентарната комисия по околна среда и от Министъра на околното среда и водите, в които се споделя нашата тревога и се изразява съгласие, че парк Витоша трябва да бъде запазен от отнемане на територии. По наша информация към настоящия момент Министърът на околната среда и водите не е издавал заповед за одобряване на предложенията да изключване на територии от природен парк „Витоша”. Това не е повод за успокоение, но считаме че с подписката подсказахме, че разпореждане с парк Витоша – непрозрачно и без зачитане на интересите на софиянци, няма да допуснем. Продължаваме да следим действията на МОСВ.

2. Подписка „Срещу поголовна сеч в парка на „Дружба” – спряно бе изсичането на гората. Издадена е заповед на кмета на района за съгласуване с Дирекция „Зелена система”. Нашата цел продължава да бъде провеждане само на санитарна сеч – прочистване само на болните и изсъхнали дървета след експертно заключение на независими, а не платени от фирмата, експерти.

3. Подписка „За включване в инвестиционната програма на СО и изграждане на подходите и пешеходните алеи към бл. 523, 524, 526, 527, 528” – с усилията и със собствени средства на живеещите в бл. 524, 526 и 528 бе организирано закупуването на отпадни от ремонта на пътната настилка асфалтови смеси, запълване на дупките и полагане на грундтова настилка на подходите към блоковете. (Снимки ще откриете в галерията) Направеното стана основание по искане и настояване на председателя на сдружението да бъдат асфалтирани (Снимки и за това ще откриете в галерията) онези части от подходите, за които с наши средства и труд бяха отлети бордюри и оформени зелени площи и места за паркиране. Отново със собствени средства бе направена маркировка със светоотразителни бои. От страна на сдружението е внесено предложение за инвестиции през 2008 г. в изграждане на подходите и към останалите блокове, след извършване на необходимото за целта проектиране.

Благодарим на всички, които подкрепиха и се включиха в подписките. Надяваме се постигнатото да е достатъчно убедително доказателство, че гражданите сме сила, която реално може да въздейства при вземането на решения за управлението на града и запазването на парковете и зелените площи.

Разчитаме на Вашата подкрепа за подписката за Кремиковци, защото както виждате заедно можем да успяваме!
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Подписка за прекратяване на работата на комбинат "Кремиковци"

Мнениеот lory » 14 Окт 2007, 15:15

На страницата на Блу Линк - Гражданският портал за околната среда в България, можете да прочетете отворено писмо до Председателя на Европейската комисия- Г-н Жозе Мануел Барозо и до Г-н Ставрос Димас – еврокомисар по Околна среда. от 8 еколочични организации по повод проблемите, причинявани от МК "Кремиковци" - http://www.bluelink.net/bg/actualno/com ... ml?x=22136
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Подписка за прекратяване на работата на комбинат "Кремиковци"

Мнениеот Гост » 17 Окт 2007, 17:15

а хората къде ще работят после ?!
Гост
 

Re: Подписка за затваряне на МК Кремиковци

Мнениеот lory » 17 Окт 2007, 23:11

Внушенията, че с прекратявяне на работата на МК "Кремиковци" хиляди хора ще останат без работа са част от опитите да се запази едно замърсяващо и анахронично производство, въпреки вредите, които причинява.
Правото на работа се противопоставя на правото да се живее в здравословна среда. Като че ли съвместяването на двете е невъзможно. Противниците на идеята търсят своите аргументи пресирайки хората ,работещи в комбината и техните семейства със заплаха от безработица.
София е един от градовете с пренебрежима, би могло да се каже нулева безработица. Самото прекратяване на дейността на комбината далеч не предвижда тази територия да се превърне в остров на бездействието.
Само дейностите по очистване на почвите и водите са задача, изискваща сериозен трудов ресурс.
Но всъщност основната задача на настоящата подписка е не да се създават плашила, а да се изисква спазване на правилата. Не специално законодателство за Кремиковци, не отсрочки, прикриване на действителните нарушения на пределно допустимите норми за чистота на въздуха, водите и почвите, не безхаберие и безразличие за здравето на работещите в комбината и живеещите в София и Софийското поле, не плащане на глоби като индулгенция за неизпълнените ангажименти по екологичните изисквания към комбината. Не на всичко това.
Подписката настоява всички ние, понасящи риска от вредностите на комбината, да знаем истината и да имаме думата при вземането на едно (никой не оспорва това) трудно решение. Законът, ако претендираме че се опитваме да бъдем правова държава, да действа с равна сила за всички.
Ако някой предпочита да си замълчи или има своите основания и страхове да мълчи - това е негово право и избор.

Подписката е покана да изразят позицията си гражданите.

Не е задължително да се изрази съгласие, всяко мнение е ценно. Аргументирайте се, споделете своята позиция, предложете идея за решение.
Очакваме ви!
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Подписка за затваряне на МК Кремиковци

Мнениеот Гост » 18 Окт 2007, 12:59

Уважаеми господа,
Вие сте от екологична организация (браво за сайта!). Какво мислите за референдум по въпроса за затварянето или не затварянето на Кремиковци? Имам усещането, че нас Гражданите не ни питат. Вие за референдум ли сте?
Щото аз съм за. Например по GSM-те.
Гост
 

Re: Подписка за затваряне на МК Кремиковци

Мнениеот lory » 19 Окт 2007, 01:33

Здравейте,
макар че се интересувате от мнението на господата в сдружението ще си позволя да ви отговоря.
Идеята за референдум е изключително добра, но ако се позаровите в закона за допитване до народа, който урежда тази материя, ще се убедите, може би, че това не е лесно да бъде организирано.
През миналата година, когато организирахме гражданска подписка и събрахме над 12 хиляди подписа срещу площадката за балиране на отпадъците в Дружба, ние нарекохме тази инициатива Граждански референдум. Бяхме наясно, че такова нещо в закона няма, но целта и тогава, и сега - подписката за съдбата на МК Кремиковци, е да активираме желание у повече граждани да изразят своето мнение, да поискат то да бъде чуто и зачетено при вземането на решение.
Ако имате конкретна идея - споделете я. Ние сме готови да обсъдим с по-широк кръг хора възможностите за пряко участие на гражданите във вземането на решение за МК Кремиковци.
Не споделяме мнението, че предприятието е частно (а това не е и вярно, защото собственик на 25% от комбината е българската държава) и гражданите безмълвно и безропотно трябва да чакаме собственикът да се сети и да защити нашите права на здравословна среда и живот.
Последните две години, откакто МК Кремиковци бе придобито от настоящия си мажоритарен собственик, конкретно нас ни убеждават, че на книга комбинатът може и да има екологична програма, но на практика не изпълнява сроковете й, както и значителен обем от дейностите в нея. Затова и не сме изпълнени с доверие към новите светли планове, които представете си бяха обявени от залите на Шератон. Защо г-н Александър Томов не направи това в бъдещия екологичен рай - Кремиковци?
Какво мислите Вие?
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Подписка за затваряне на МК Кремиковци

Мнениеот Божидар Васев » 21 Окт 2007, 00:23

Благодаря за отговора! Очевидно сте много информирана. Аз не сам навътре в проблема, като повеченто мой съкварталци, но затава пък страдам заедно с тях и от Кремиковци. То не стига, че Искър е с огромна промишлена зона, вече и в центъра на квартала, ами и Кремиковци продължава да трови въздуха. Подчертавам отново че не съм в темата, но се сещам, че Кремиковци не е само замърсител на въздуха на София. По негова, макар и косвена, вина пострадаха районите окоро Елин Пелин от наводненията преди година две. Нали това наводнение бе причинено от ядовир "Огняново". Точно този язовер е изграден и до сега продължава да водоснабдява Кремиковци. Ами изкопаните дупки в планината около Кремиковци! Абе плаче за затваряне! Май се отклоних, но моето мнение е че не ни трябвя такъв мега завод в покрайнините на града. Твърдо съм убеден в това. Подписал съм и подписката за затварянето му. Това е.
Аз се надявам на такива като Вас, активни. Иначе ние само ще се сърдим и мръкаме. "Не народ, а ...." беше написал автора. И се обединете с други екоорганизации. Мой приятел ми каза, че много силна е "Граждани за зелена София" (или за зелена столица) не съм мноого сигурен. Те действат активно и са много влиятелни.
Божидар Васев
 

Re: Подписка за затваряне на МК Кремиковци

Мнениеот lory » 21 Окт 2007, 20:42

Здравейте Божидар,

Благодарим Ви за писмото, позицията и подкрепата.

За обединението на гражданските организации - прав сте и се опитваме да го правим . "Граждани за зелена София", за което Ви е разказвал Вашият приятел, е една от инициативите на Общността на софийски граждански сдружения (ОСГС). Тази инициатива възникна като отговор на граждани и техни организации от различни райони на столицата на опитите за застрояване на зелените площи, детските площадки, междублоковите пространства и е израз на борбата ни да ти запазим. От повече от година "Граждани за зелена София" вече е юридическо лице с нестопанска цел, а благодарение на доверието на колегите ми съм председател на Управителния му съвет.
Сдружения "Граждани за зелена София", "Дружба - София", "Младост-София", "Енергия 21", "АСА-България", "Граждани за Илинден" и огранизации от Красна поляна, Слатина, Оборище, Овча купел и др. сме обединени в "Общност на софийски граждански сдружения" (ОСГС). Това е формация, която през последните няколко години активно участва в решаването на редица проблеми на столицата.
През 2005 г. Общността подписа с кандидатите за кмет на София тогава Ообществено споразумение за по-добро управление на София.
В изпълнение на това споразумение през последните две години представители на ОСГС участваха при търсенето на решения на редица проблеми - обсъждането и приемането на Общия устройствен план на София, търсене на решения за излизане от кризата с отпадъците на София, създаване на регистри на зелените площи и на общинската собственост, граждански контрол на пътните ремонти, изработване и обсъждане на наредби за зелената система, обществените обсъждания и доста други.

Може би сте прочели в новините на сайта, че на 16.09.2007 Общността преподписа Общественото си споразумение с г-н Борисов и даде положителна оценка на постигнатото.
Двама представители на ОСГС - аз и председателят на сдружение "Младост -София", бяхме включени като гражданска квота в листата за общински съветници на ПП ГЕРБ, съответно на 9-то и 15-то място.
Което, мисля, е добра оценка за приноса на Общността в търсенето на добри решения за управлението на града.

Но, винаги по-доброто предстои да бъде направено.
Надявам се, че с подкрепата, с идеите, с активността и с критичността на повече активни граждани ще успяваме да го правим заедно.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Подписка за затваряне на МК Кремиковци

Мнениеот iniciativenkomitet@mail.bg » 11 Май 2008, 16:11

Естествено, че съм "За".

А аз знам една друга подписка, с които 3 столични квартала искат да се отделят административно от град Ето какво пише:

http://bgpetition.com/sofia_otcepvane/view.html

Факт е, че столична община не третира кварталите на София като равнопоставени. Някои получават повече транспорт, по-често миене и асфалтиране на улиците от други. Затова нека с тази нестандартна подписка да призовем към отцепване на дадени квартали на София от града и придобиването им на статут на населени места от селски или градски тип (зависи от големината и дали кварталите биха искали да бъдат отделно село или в мини-град заедно със съседен квартал). Предложени квартали са: Хаджи Димитър, Стефан Краджа и Сухата Река. Тези квартали заедно могат да образуват един малък град или ако желаят може някои от тях да придобият статут на села. Промени в имената не се очакват в случай на придобиване на статут на село, с изключение на Хаджи Димитър, чието евентуално име би било Хаджидимитрово (ставайки четвъртото село с такова име в България, по настоящем има три с такова име).
iniciativenkomitet@mail.bg
 

Следваща

Назад към Акции и инициативи