Запазване на детските площадки

Инициативи, акции и мероприятия на Сдружението и граждани

Запазване на детските площадки

Мнениеот petarkamenov@abv.bg » 11 Юни 2008, 13:11

Здравейте,
Обръщам се към всички заинтересовани и особено към г-жа Радева, относно заграбването на поредната зелена площ от нашият район.

Става дума за детска площадка на бл. 259 и бл.258 в жк. Дружба-2, която е една от най-подържаните и най-посещаваните от децата в квартала. ( Самата тя е много богато озеленена, изградени са нови пейки, нова люлка и нов пясъчник.)

По план се води кв. 35, имот 1160 - жк. Дружба-2, върнат като компенсация на настоящият собственик с право на строеж.

Според информация от общината на първо разглеждане е минало частичното изменение на плана за конкретният парцел, като се отрежда за изграждане на обществена сграда.

С въвеждането на новите подробни устройствени планове на част Дружба-1 и Дружба-2, изготвяни от проектански екип Форум - Александров, е заложено застрояване на същият парцел с обществена сграда.

Моля дайте ни препоръки как да запазиме и последните останали зелени кътове за нашите деца. И нека бъдем заедно.

Новият подробен план и за какво е отредена площадката

Нов подробен план

Конкретният имот и предвиденият проект

Настоящата площадка
petarkamenov@abv.bg
 

Re: Запазване на детските площадки

Мнениеот lory » 14 Юни 2008, 22:10

Здравейте,
Поздравления за писмото и за загрижеността!!!

Споделям напълно Вашето мнение, че площадката пред блокове 258 и 259, е една от най-добре поддържаните в района. Убедена съм, че е абсолютно недопустимо върху нея да се строи каквото и да било и приемам тревогата за напълно естествена.
Статията във вестник "Строителство градът", от която най-вероятно сте почерпили информацията, съдържа обаче някои неточности и оставя по тази причина известно впечатление за предрешеност на ситуацията.

Какво имам предвид - Проектите на подробните устройствени планове и за двете части на "Дружба" бяха представени пред специализирания съвет по устройство на територията в Дирекция "Архитектура и градоустройство". Към плана, с който Вие сте се запознали, бяха отправени доста препоръки. В момента тече процес на отразяване от проектантските колективи на направените препоръки в представените проектопланове.

След това проектите на плановете ще бъдат официално обявени (и ще бъдат публикувани на страницата на Дирекция "Архитектура и градоустройство" - http://sofia-agk.com ), ще бъде обявен срок за внасяне на възражения по тях и ще бъдат проведени обществени обсъждания. Обществените обсъждания ще се проведат в нашия район - в Дома на културата "Искър" (при езерото) или в сградата на общината.

За сроковете за внасяне на евентуални възражения по обявените планове, както и за датите на обществените обсъждания ще ви уведомим и чрез сайта на сдружението.
Самото обсъждане ще бъде обявено със заповед на кмета на район "Искър" и ще бъдат разлепени обяви на информационното табло в общината, по входовете на блоковете. Информация ще има и на сайтовете на Столична община и на ДАГ.

Как се внасят възражения към проекта на плана.
След запознаването с проекта на страницата на Дирекция "Архитектура и градоустройство" описвате своите възражения и да ги внасяте до кмета на район "Искър". В момента подготвяме един образец на възражение, който да ориентира всички, които ще проявят своята активност като Вас. В скоро време ще го публикуваме на сайта.

Надявам се Вашето писмо и публикуваната информация да станат повод и други дружбенци да се заинтересуват от проектите, да се запознаят с тях след обявяването им и да реагират, за да запазим заедно района ни от презастрояване.

Конкретно за Вашия блок в момента се подготвя за внасяне едно предварително възражение, така че ако желаете да се присъедините - ще предам е-майла ви, за да се свържат с вас и при желание да действате заедно.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Запазване на детските площадки

Мнениеот Гост » 10 Ное 2010, 17:27

Здравейте,
Пространството между блок 275 и 273 е идеално за изграждане на детска площадка. Отделено от улици и коли. В момента част от него е запустяла стара площадка, а другото е в бурени. Предполагам, че района е предвиден за строеж, но ще бъде жалко да изникне още един блок, вместо място за децата ни. Има ли шанс да го спасим?
Гост
 

Re: Запазване на детските площадки

Мнениеот pepche » 25 Юли 2013, 16:12

Здравейте, интересува ме, каква е процедурата за премахване или реконстукция на стара детска площадка?
Става въпрос за такава между бл.121 и 122 в жк.Дружба 1. Най опасна е пързалката, която се е килнала леко настрани и в горната си част точно където се спускат децата е ръждясала и има дупка. Пейките са изпочупени, а кошчета за боклук липсват, което води до множество боклуци. Интересно ми трябва ли да стане по-сериозен инцидент с някое дете, че да се вземат мерки за старите и амортизирани съоражения?
pepche
 
Мнения: 9
Регистриран на: 25 Юли 2013, 16:03

Re: Запазване на детските площадки

Мнениеот lory » 25 Юли 2013, 23:57

Здравейте,
Сигналът за опасната детска пързалка при бл. 121 бе насочен към районната администрация за оглед на място и предприемане на действия по възстановяване или премахване на опасната пързалка. Поискали сме и решаване на поставените въпроси за почистване на кошчетата и възстановяне на пейките.

Благодарим ви за реакцията и желанието да имаме уютни и поддържани детски площадки - ще държим в течение и останалите посетители на форума с предприетите действия от района. Надяваме се и Вие, pepche, да ни информирате за това.
Поздрави,
Лорита Радева
Сдружение "Дружба - София"
Председател на УС
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Запазване на детските площадки

Мнениеот pepche » 26 Юли 2013, 13:04

Много благодаря :)
pepche
 
Мнения: 9
Регистриран на: 25 Юли 2013, 16:03

Re: Запазване на детските площадки

Мнениеот Орлин » 29 Юли 2013, 09:04

По информация от общината, днес или утре предстои премахване на опасните съоражение и обезопасяване. Ще пиша тук, когато имам потвърждение, че това е напарвено и ще се радвам, ако някой, който живее наблизо, след това има възможност да потвърди и да сподели лични впечатления какво е направено.
Поздрави,
Орлин
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Запазване на детските площадки

Мнениеот pepche » 04 Сеп 2013, 15:44

Здравейте, да си споделя впечатлението за площадката между блок 121 и 122. Това което беше направено е, че беше изчистена площатката от мръсотийте и се появи едно бетонно кошче, което на другия ден вече преливаше и което май изобщо не се изхвърля. Иначе положението си е същото, пързалката си стои, няма други кошчета и т.н. Имате ли някакъв отговор от общината?
pepche
 
Мнения: 9
Регистриран на: 25 Юли 2013, 16:03

Re: Запазване на детските площадки

Мнениеот danusha » 11 Окт 2013, 13:32

Здравейте!
Аз се казвам Йорданка Манолова и съм представител от районната администрация, отдел Екология.
Пиша Ви във връзка с опасна пързалка на територията на 121бл. Искам да Ви уведомя, че премахването й е възложено. Утре ще бъде извършена тази процедура.
Моля Ви, ако имате забележки пишете отново за да бъдат взети необходимите мерки.
Предварително Ви благодаря!

Поздрави,
Йорданка Манолова - мл. експ., отдел "ИСЕП"
danusha
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Юли 2013, 17:13

Re: Запазване на детските площадки

Мнениеот pepche » 24 Окт 2013, 12:34

Здравейте, г-жо Манолова! Много се радвам, че премахването на пързалката е възложено, но явно дати и дни много ви се сливат :) Цяла седмица след вашето възлагане пързалката си беше все още там. Днес ще обърна внимание дали все още е така и ще ви пиша допълнително. Силно се надявам, че проверки за стари съоръжения е имало и на други междублокови детски площадки в квартала, защото такива има не само при бл.121 ?
pepche
 
Мнения: 9
Регистриран на: 25 Юли 2013, 16:03

Следваща

Назад към Акции и инициативи