ПУП Дружба 1,2, обиколна

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот architectura@mail.bg » 23 Апр 2010, 12:15

Здравейте,
на сайта на Направление архитектура и градоустройство, в раздел "Подробни устройствени планове", "Планове , обявени в Държавен вестник" са публикувани подробните устройствени планове на Дружба 1- I, II, III част, Дружба 2- I и II част и Дружба - обиколна.
Последният досега не е разглеждан и заслужава да се огледа по-внимателно, тъй като отнема зелена територия.
Очаква се всеки момент да излезе обявлението за Дружба 2- II в Държавен вестник.

поздрав : Велина
architectura@mail.bg
 

Re: ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот za6ko@abv.bg » 23 Апр 2010, 13:23

Не само Дружба 2 - разширение Обиколна.Много внимателно трябва да се огледат и Дружба 1 - ІІІ част и Дружба 2 - І част,тъй като там няма абсолютно никакви корекции,а са засегнати по голямата част от междублоковите пространства и зелената площ зад ОДЗ 77.
za6ko@abv.bg
 

Re: ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот architectura » 23 Апр 2010, 19:50

На първото обявяване написахме възражение , което ътака и не успях да проследя докъде стигна. Във всеки случай го нямаше в протоколите от ЕСУТ.
Според мен е абсурдно отделянето на УПИ за озеленяване във вътре-блоковите пространства, несъобразено нито с алеите , нито със съществуващото озеленяване.
Не виждам технически как ще се поддържа това озеленяване ?
Ние чистим половината градинка , а Общината подстригва от другата страна на чертата ??
Залага се поредната безстопанственост?
architectura
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Апр 2010, 12:18

Re: ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот lory » 26 Апр 2010, 09:17

Сдружението следи публикуването на обявленията в ДВ и информира за тях в рубрика Новини
Там е и информацията за предстоящите представяния и обществени обсъждания като дати срокове за внасяне на възражения и становиша
Днес ще бъде внасено възражението за Дружба 1 - І и ІІ част
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот lory » 26 Апр 2010, 18:54

Здравейте Велина,
Смисълът на създаването на УПИ-та за озеленяване в междублоковите пространства е запазването им като части от зелената система, зони за отдих, игри на децата и спорт. Апетитите за превземането им за други дейности не са никак малки. Постигането на тази форма на защита през плана беше доста трудно и съм убедена в необходимостта от съществуването й. Що се касае до поддръжката, според мен е въпрос на желание и организация. В пета част, където е седалището на сдружението, наблюденията ми са, че почти няма необгрижени градинки. Има и неща, които просто са като за снимка. Заразително е, а и хората изпитват удоволстве от красивото. Поне така мисля. Разбира се и в други части на района има множество такива примери. Познавам хора - наши съкварталци, които със собствени средства водят дела, за да запазят зеленото пред блока от амбиции за застрояване. И се грижат за тях наистина с удивително желание, на което можем само да се радваме и разбира се, да благодарим.
За това е и призива на сдружението за активно участие в това да открием заедно на плановете зелени площи, които трябва да бъдат защитени и да участваме заедно и активно в обществените обсъждания и внасянето на становища и възражения, за да ги защитим.
А внесените през октомври 2008 възражения изграха своята еоля, защото предзвизвикаха преработването на онези проекти и представянето им отново като първо обявяване, макар да и сега да не отговарят на очакванията за защита на зелените площи. Но ще се борим, надявам се заедно.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот Гост » 14 Май 2010, 11:11

Плановете за Дружба 2- 1 част които са качени на саита на
Направление Архитектура и благоустройство не са актуални- в община Искър са представени преработени планове. Моля съдействайте Наг да качи на сайта актуалните планове. Все пак тече срока по обявяване и ако някой е заблуден от старите планове ще възрази към нещо което вече е променено.
благодаря предварително
Гост
 

Re: ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот lory » 16 Май 2010, 12:46

Здравейте,
Представители на сдружението алармираха ДАГ за установения от Вас проблем и вече на сайта им са качени актуалните проекти на ПУП.
Благодарим Ви за доверието към нас.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот lory » 25 Юли 2010, 23:57

Taзи вечер БНТ показа репортаж от общественото обсъждане на ПУП-овете на Дружба 1 трета част и Дружба 2 втора част, който можете да видите на адрес:
http://bnt.bg/bg/news/view/33592/rubrik ... tal_drujba

През септември предстои разглеждането на тези планове и възраженията към тях от Общинския експертен съвет, за което ще съобщим тук, на сайта.

Пак през септември предстои представянето и обсъждането на ПУП за останалите части на Дружба 2, в който проблемите също не са малко.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот Мая Ангелова » 01 Сеп 2010, 20:43

Здравейте!

При изготвянето на плана за застрояване и преструктуриране на жилищните комплекси жк Дружба 1 - III част и 2 - I част очевидно е работено по стари орто-фото снимки и никой не си е направил труда да отиде на място да види терена и да се направи актуално заснемане.

В резултат на това в кв. 42 върху мястото на съществуваща гъста гора от млади и здрави дръвчета е отредено да се построи 7 етажен блок, тангиращ на ул. Обиколна.

Ето на този линк http://sofia-agk.com/esoft/planove/disp ... 10_Pechat/
се вижда, че там, където е посочено мястото на блока, на орто-фото снимката(снимката от птичи поглед) не се вижда да има растителност. А в действителност, сега там има гора от около 100 броя млади и здрави дървета. Горичката се използва от децата и живущите в съседните блокове за парк и се поддържа интензивно.

Има ли шанс да се подаде възражение против построяването на този блок, който ще унищожи горичката или вече е късно и планът е влязъл в сила?

Все пак при изготвянето на плана не е работено с актуални данни и ще се унищожат ололо 100 броя здрави дървета и ще се унищожи този малък парк, който е създаван години наред от живущите в околните блокове.
Мая Ангелова
 

Re: ПУП Дружба 1,2, обиколна

Мнениеот Гост » 01 Сеп 2010, 21:34

Здравейте Мая.Учудвам се,че сега разбирате за това.Но по добре късно отколкото никога.Внесено е възражение от Сдружение "Дружба-София" от Инициативен комитет Дружба 2 и от ваши съседи от блок 220 до който се намира тази горичка както я наричам аз.Има нещо което ме безпокои в този парцел.И Вие можете да помогнете.Миналата седмица някакви хора са размервали там и са забивали жълти колчета.Затова Ви моля пишете ми на мейла за да се свържем и да работим заено по нататък.Защото това че са внесени възражения и становища не значи че работата е свършена.Очаквам да се свържете с мен-zoya_consulova@abv.bg
Гост
 

Следваща

Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron