Разделно събиране на отпадъците

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

Разделно събиране на отпадъците

Мнениеот Ани/ anipostova@abv.bg » 16 Юли 2010, 14:46

Здравейте! Преди няколко месеца забелязах, че започнаха да изчезват жълтите контейнери за разделно събиране. Имаше на много места в квартала. Сега са останали само при 8 РПУ и при бл. 41. Зад магазинчетата на пазара в Дружба 1 имаше, но преди известно време забелязах и на тях надпис- "Само за битови отпадъци". Някой има ли представа какво се е случило с контейнерите и дали ще се поставят нови такива?
Благодаря предварително
Поздрави
Ани/ anipostova@abv.bg
 

Re: Разделно събиране на отпадъците

Мнениеот elena_iv_1974@abv.bg » 19 Юли 2010, 10:02

Някой знае ли къде може да получиме информация по въпроса ? Този проблем засяга цяла София или само някой квартали? Бихме ли могли да направем нещо по въпроса?
elena_iv_1974@abv.bg
 

Re: Разделно събиране на отпадъците

Мнениеот Орлин » 20 Юли 2010, 14:25

Преди няколко дни зам. кметът по екология, г-жа Бояджийска каза, че до септември предстои да се изясни кои фирми ще продължат да се занимават с тази дейност.

Дотогава не очаквам фирмите да си дават зор, защото не е ясно кои ще останат. А иначе, след кризата с боклука преди 2 години, постепенно контейнерите започнаха да изчезват. Първоначално оправданието на фирмите беше, че са ги прибрали за дезинфекциране, каквото било изискването (2 пъти в годината да се прави), обаче, така и не се появиха в последствие кофите на много от местата. Това беше преди повече от година.
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Разделно събиране на отпадъците

Мнениеот lory » 25 Юли 2010, 23:36

Проблемът е много сериозен. Бяха направени много усилия хората да започнат и да имат желание да събират отпадъците разделно и сега проблеми с изпълнението на договорите между общината и фирмите, които имат задължения за разделното събиране на отпадъци пречат на нормалното протичане на процеса.
Преди две седмици в общината бяха представени резултати от анализи на сегашното състояние и планове за решаването на проблемите.
Ето една статия, които достатъчно точно отразява представянето на проблема:
"Разделно събиране на отпадъци в цяла София започва наесен

През септември Столичната община ще реши кои от сегашните организации за разделно събиране на отпадъци ще продължат да работят на територията й, каза за БТА заместник-кметът Мария Бояджийска. Тогава ще бъдат готови критериите с изискванията и целите пред организациите за оползотворяване на отпадъците, които оперират в София.

До септември ще бъде изготвено и районирането на столицата по зони за разполагане на съдовете за разделно събиране на отпадъците. От новите оператори по разделното събиране ще се иска и поставянето на GPS-устройства на камионите им, като общината ще има достъп до системата за проследяването им, каза още Бояджийска.

В средата на април, на среща между организациите за оползотворяването на отпадъци, Столичната община и заместник-министъра Евдокия Манева, бяха поставени условия за подобряването на работата по събирането на разделените отпадъци. По думите на Бояджийска условията към момента са изпълнени частично.

Заместник-кметът припомни, че съгласно подписания меморандум в екоминистерството на 350 жители трябва да има разположени съдове за разделно събиране на отпадъци. Общината няма намерение да отменя изискването, дори иска увеличаване на броя на съдовете за разделно събиране на отпадъци.

Районирането за разделно събиране на отпадъци ще е на принципа на районирането за битови отпадъци - на осем зони. През септември, при подписването на новите договори за разделно събиране на отпадъци в Столичната община, ще бъдат поканени някои от четирите организации, които работят в столицата в момента - "Екопак България", "Булекопак", "Екобулпак" и "Ре Пак".

Автор: Money.bg"
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Разделно събиране на отпадъците

Мнениеот Ани/ anipostova@abv.bg » 28 Юли 2010, 11:20

Благодаря за отговорите, но все пак- какво да правят хората, които са се научили да си събират отпадъците разделно? И не мога да си обясня как в района, който живея (а именно до пазара в Дружба 1) има кофи за разделно събиране само до блок 41 и до 8 РПУ. Къде изчезнаха останалите кофи?
Ани/ anipostova@abv.bg
 

Re: Разделно събиране на отпадъците

Мнениеот Гост » 01 Сеп 2010, 10:27

Добър ден,
Тъй като и мен ме интересува разделното изхвърляне на отпадъци имам и аз питане към кого точно да се обърна за да поискам да се поставят цветните контейнери и при нашия блок?В момента имаме само този който е за стъкло.Преди имаше от всички, но незнам точно кой ги палеше редовно.Искам и да попитам от какво зависи къде ще бъдат поставени контейнерите?
Силно се надявам, този месец вече да се направи нещо по този въпрос.
Хубав ден
Гост
 

Re: Разделно събиране на отпадъците

Мнениеот Гост » 18 Яну 2011, 09:52

Привет,

Дали има нова информация?
До нашия блок има само черни контейнери и един за стъкло.
Гост
 

Re: Разделно събиране на отпадъците

Мнениеот Гост » 30 Мар 2011, 11:08

Такаааа, септември отдавна мина, скоро ще дойде май...а какво стана с контейнерите за разделно събиране на отпадъците? Вкъщи продължаваме да събираме боклука разделно, но кажете ми какава полза след като няма къде в крайна сметка го хвърляме в общия...Няма ли вече някаква яснота по въпроса?
Гост
 

Re: Разделно събиране на отпадъците

Мнениеот Гост » 30 Мар 2011, 11:36

И ние така...
Гост
 


Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron