ИСКАМ ПРЕД БЛОКА ДА СЛОЖАТ ЛЮЛКА

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

ИСКАМ ПРЕД БЛОКА ДА СЛОЖАТ ЛЮЛКА

Мнениеот TREZEGUET » 13 Авг 2010, 10:40

здравейте пиша ви за за един наистина наболял проблем аз съм на 19 години още от моето детство съм искал да има люлка пред блока ми или някаква катерушка нещо което да е безопасно и междувременно приятно моето детство си отиде само с мечтите нека да не разваляме детството на другите малчугани от блока непростимо е да живеят около 25 деца и да няма къде да се забавляват моля ви направете нещо от снимката се вижда как колите използват площадката за паркинг площадката е голяма има място за едно малко футболно игрище а именно блока за когото ви говоря е на адрес : жк Дружба-1 бл.5

БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВСИЧКО ПРЕДВАРИТЕЛНО АЗ ВЯРВАМ В СЕГАШНИЯТ КМЕТ ВЯРВАМ ЧЕ ТОЙ МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ !!!
TREZEGUET
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Авг 2010, 10:12

Re: ИСКАМ ПРЕД БЛОКА ДА СЛОЖАТ ЛЮЛКА

Мнениеот lory » 16 Авг 2010, 10:42

Здравейте,
Снимката, за която пишете не е получена на сайта, но и без нея проблемът е познат. Детските площадки и зелените площи пред доста блокове са превърнати в паркинги, някои и в мини сметища, за съжаление. Вярно е, че поради ново строителство на много места в жк Дружба бяха намалени местата за паркиране, но това не се отнася за Вашия блок, а и за съседните около него.
Проблемът с паркирането върху площадките и зелените площи е преди всичко въпрос на собствената съвест и отношение на собствениците на автомобилите и според мен общината и който и да е друг не би могъл да го реши успешно, ако не съществува или не бъде създадена обществена нетърпимост към това паркиране. Иначе всичко, колкото и красиво да бъде направено, ще бъде унищожено за седмици. И за съжаление в жк Дружба имаме такива неприятни примери.
Изграждането на детска площадка се подчинява на законови правила и изисква влагането на не малки финансови средства. През миналата година влезе в сила нова Наредба за изграждане на детски площадки, която има за цел да гарантира безопасността на децата при игра. Изискванията са доста строги и монтажа на детски съоръжения налага стрикно спазване на стандарти за материали и начин на строителство, които да гарантират сигурността на децата. Поради това изграждането на тези площадки струва значителни средства. Затова е важно след изграждането им да се гарантира тяхното запазване и да има отговорни за това лица. С новия закон за етажната собственост това могат да са избраните от съседите в блока председатели на домсъвети и управителен съвет.
Нашето сдружение не получава външно финансиране и средствата, с които разполагаме се събират от членски внос на нашите членове, затова не сме в състояние да помагаме със средства за изграждане на детски площадки. Ние можем да сме полезни с опита си и да помогнем при активни и мотивирани действия на ентусиасти от вашия блок – родителите на споменатите 25 деца, млади хора като Вас, да промените вида на площадката – най-напред да спре паркирането върху нея, да бъде почистена, затревена – което струва около 8-10 лв. тревна смеска, но иска една неделя прекопаване, но после постоянство и грижа за нейното поддържане и опазване. За млади хора и родители на малки деца не е проблем боядисването на съществуващите пейки и ремонт или монтиране на нови такива, ако се налага – за нови пейки можете да разчитате на нашето съдействие пред общината. И когато успеем заедно да убедим съседите ви, че площадката е нужна повече на децата, отколкото на автомобилите и че постигнатото със собствения ви труд красиво пространство може да бъде пазено – мисля ще е много по-лесно да убедим и общинската администрация, че вложените средства за поставяне на детски съоръжения пред вашия блок няма да бъдат загубени безмислено и има кой да се вълнува и да пази изграденото. Можете да разчитате на подкрепата ни за това.
За членовете на Сдружението и за мен това е пътят, ние виждаме своята роля в провокирането на гражданската активност и гражданската отговорност. Правили сме го на не малко места и в жк Дружба, и в други райони с колеги от други сдружения и резултатите са силно обнадеждаващи. Не твърдя, че е лесно, но винаги след такава работа е страшно приятно да видиш колко е променено и красиво направеното.
Надявам се и Вие и съседите Ви да успеете да приемете тази идея - според Сдружението полученото наготово, без общите усилия на живеещите в блока и най-вече без силната убеденост на всички, че трябва да пази и да се поддържа направеното води само до хвърлени безмислено общи пари. Затова и ние изискваме, когато се изразходват общински, т.е. общите ни пари, да е ясно кой ще пази, кой ще поддържа и готови ли са хора от тези блокове и кои точно да гарантират запазване и грижа за направеното.
Надявам се да съм била убедителна, а Вие да успеете да убедите и съседите си как е възможно мечтата, за която споделяте да стане реалност. Можете да разчитате на нашата подкрепа, ако споделяте тази идея и когато сте готови да направим заедно усилия да я осъществим. Но активността трябва да е от Вас и хората около Вас, които споделят тази мечта и наистина са готови да работят за нея.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2


Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron