Помогнете с мнение

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

Помогнете с мнение

Мнениеот бранко » 04 Дек 2010, 18:52

Здравейте,

на път съм да си купя жилище в затворен комплекс близо до езерото в Дружба. Понеже нищо незнам за района бих искал да ви помоля за вашето мнение, що за район е там? Трябва да знам къде водя да живее моето семейство.
Знам, че там минава 604 и на близо има ДКЦ, знам че започва от там индустриална част и че строят на близо някакъв цех за оптика, но искам да знам неща които знаят само хора които живеят в Дружба.
Предварително ви благодаря
бранко
 

Re: Помогнете с мнение

Мнениеот Орлин » 05 Дек 2010, 14:01

Мястото е в непосредствена близост до ромски къщи, целият този район беше населен с роми, но като започнаха да строят нови блокове там, голяма част от ромите напуснаха района (доброволно или не), но и в момента от източната страна на езерото е пълно с ромски бараки. В същото време, в непосредствена близост има училище (4-то), а на около 10 мин има и детска градина. Самият парк на езерото пък е предпочитано място за разходка и е много посещаван от родители с малки деца.

Предстои да се направи спирка на метрото от западната страна на езерото, което несъмнено е плюс. Накратко - не е никак лошо място от гледна точка на комуникации.
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Помогнете с мнение

Мнениеот Гост » 05 Дек 2010, 17:46

Благодаря ти.
Циганите правят много проблеми
Гост
 

Re: Помогнете с мнение

Мнениеот deirdre@abv.bg » 02 Апр 2011, 08:19

Здравейте, имам и аз подобен въпрос и ще питам в същата тема.

Ще си купувам жилище и ми предложиха доста добра оферта за Дружба 1, в блок 6, но хората си казаха че в някои от входовете живеят цигани.

Много се колебая, защото ще си живя сама и се притеснявам, а и чувам някакви не много ласкави неща за района. Толкова ли е страшно?
deirdre@abv.bg
 

Re: Помогнете с мнение

Мнениеот lory » 02 Апр 2011, 22:10

До deirdre@abv.bg

Здравейте,

Не мога да споделя мнението, че "Дружба" не е добро място за живеене. Районът има редица предимства - близостта до основна транспортна комуникация - Цариградско шосе, до големи търговски обекти - Метро, Кауфланд, Карфур, Експо център и т.н., до Аерогарата. Районът е със значително по-малки поражения от ново строителство върху зеленината, близко е езерото, където се хвърля кръста на Йордановден и т.н. Транспорните връзки на района по моя преценка също са добри. Предстои през 2012 г. откриването на първата метростанция, близко до района - при Експоцентъра.

Сега конкретно за мястото, което Ви вълнува. В "Дружба-1" в част от блоковете действително живеят роми. Голяма част от тях са в блокове 3, 4, 5 и 6. И особено в блокове 5 и 6. В този смисъл, ако решите да направите тази сделка, Ви предстои съжителство в среда, в която ромите са мнозинство. Тъй като пишете, че ще живеете сама - решението явно ще трябва да оцени тази специфика на блока.

Относно комуникациите - на пешеходно растояние 5-7 митути - спирки на авт. 604, 88, тролей 11 и на 10 мин. - на тролей 4 и на трамваи 20 и 23. В непосредствена близост - пазар - зеленчуков и за промишлени стоки, близко Кауфланд, Фантастико, други добри търговски обекти. Пред блока - детска градина, в непосредствена близост - 2 училища.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Помогнете с мнение

Мнениеот Гост » 03 Апр 2011, 16:06

Здравейте,

Пиша в отговор на господина който пита за района до езерото и по специално затворения комплекс.
Предполагам става дума за комплекса северно от блок 123.
Аз също живея там.
Принципно квартала е хубав, близостта до парка и езерото пределено са голям плюс. От година две насам парка се поддържа - почиства се редовно, касят се тревите, подрязват се храстите и т.н.
Както спомена Орлин по горе има училище в близост и не една, а няколко детски градини. Има и няколко големи магазина - Фантастико, Кауфланд, и доста други по-малки.
Има ДКЦ наблизо, ама не ти го препоръчвам. Иначе има филиал към ДКЦ-то близо до Кауфланд, където има 5 кабинета само педиатри и си имат лаборатория. Идиално е за децата.
Има цигани както казаха Орлин и Лорита но те са основно в блокове от 2 до 6 и северно от общината (което в нашия случай се явява доста далеч). Къщите за които говори Орлин не правят проблеми. Иначе от около година, а може и повече пак са се самонастанили някакви мангали, които правят мизерия като цапат, хвърлат боклуци около тях правят хиляди пътеки през парка.
Сега правим инициативи да ги разкараме от там, или да разкараме кмета, ако той не направи нещо, все пак идват избори.
Преди години са ги заравнили със земята с багери.
Откъм комуникации няма проблеми - автобус 604 съвсем близо, тролей 11 и автобус 404 малко по далеч (500м).

Метрото до летището, което трябва да стига до летището до 2014 година, ще има две спирки близо до нас - едната е диагонално то комплекса спрямо езерото и се явява малко далече от нас. Другата ще е близо до кръстовището на бул. Кръстьо Пастухов и бул. Александър Списаревски. Хем си близо хем не ти паркират пред блока.

Иначе като съвет относно покупката, преди да подпишеш договора, нека да го види и адвокат.

Успех
Гост
 

Re: Помогнете с мнение

Мнениеот Гост » 05 Апр 2011, 18:42

Лорита, благодаря много за изчерпателната информация :)
Гост
 

Re: Помогнете с мнение

Мнениеот Гост » 16 Апр 2011, 16:42

Здравейте!
Предстой ни покупка на жилище точно до езерото в затворен комплекс. Информацията, която изчетох беше много полезна :)
Моля, за мнение на г-н Бранко или на някой друг живеещ до езерото!
Иначе мястото ни изглеждаше доста тихо и спокойно, само циганите ни притесняват!

Благодаря Ви предварително!
Гост
 

Re: Помогнете с мнение

Мнениеот lory » 19 Апр 2011, 00:39

Здравейте,
Понеже пишете, че сте изчели написаното по темата дотук в нашия форум, ще ви добавя само една нова информация - в рамките на последната седмица заради последиците от ромското поселение от района, описан в пост 6, са изчистени и извозени над 400 т. отпадъци. Засега в района е относително чисто. Започва и връчване на ромите на предупреждения за напускане поради факта, че са незаконно настанили се. Не съм голям оптимист, доколко ще се съобразят с тези предупреждения. Предстои доста и трудна работа, а ще стане още по-сложна, ако се насложат и политически страсти, каквито една от партийните групи в района напоследък упорито раздухва и подклажда, но това е друг разговор.
За подобно поселение в друг район, имам предвид Баталова воденица, опитът на общината да премахне незаконното настаняване се сблъска с намесата дори на евродепутати от групата на зелените. Така че, едва ли някой може да ви обещае със стопроцентна сигурност, че въпросът с настанилите се роми може да бъде много бързо решен. И все пак - важна е и реакцията на живеещите в района - тяхната подкрепа и единодействие с усилията на обината ще са изключително полезни и надявам се - ползотворни. Сдружението също търси форми за подкрепа на усилията на общината. Нашето убеждение е, че законите са задължителни за всички.

Колкото до мястото - според мен то е с добри комуникации и с добър достъп до търговски обекти, училище и детска градина, аерогара. Близостта до езерото, съчетана с предвиждането на зоната около него за паркова територия, също оценявам като предимство. През следващите години в близост до района ще бъде изградена и метростанция. В този смисъл тази част на Дружба има възможност да се оформи като привлекателно място за живеене.
Що се касае до условията и качествата на жилищата в затворения комплекс, към който сте се ориентирали - нямам впечатления и не мога да ги коментирам.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Помогнете с мнение

Мнениеот c_sashkova@abv.bg » 20 Апр 2011, 20:55

Много Ви благодаря г-жо Радева!

Мисля, че района наистина ще става все по-привлекателно място. Принципно ме интересуваше комплекса, за който говореше г-н Бранко. Би било полезно да зная информация от човек вече закупил там жилище. А за напред, ако закупим жилище в района, разчитайте на нашата подкрепа.

Благодаря Ви отново!
c_sashkova@abv.bg
 

Следваща

Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron