Парка в 5-та част !

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

Парка в 5-та част !

Мнениеот demo@playtime.bg » 20 Дек 2010, 20:25

Не съм се интеренсувал...... ня бях ходил там от примерно 4 години..................... когато отидох...... заболя ме и това което неме болеше......отрязани дървета навякъде.... моста го няма ..........ужасТ !
Какво стана там ! Защо е така дивотия там ? Бях тръгнал да се разходжам с детето на там и направо ми призля........
demo@playtime.bg
 

Re: Парка в 5-та част !

Мнениеот Орлин » 21 Дек 2010, 17:46

Ами защото е частен, продаден, препродаден, окепазен... Едвам ги спряхме да го изсекат до голо и кой знае какво после да го правят (я складове, я нещо друго).

За съжаление този парк е загубен. Аз съм от 5-та част, живея точно до него, всяка година ходим да почистваме, няма да ти обяснявам за нас каква мъка е ситуацията с този парк...
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Парка в 5-та част !

Мнениеот demo@playtime.bg » 22 Дек 2010, 01:18

Да Орлине знам къде живееш и точно затова исках и ти да ми отговориш ! Някаква информация стигна до мен че искали да правят увеселителен парк там ....... ц ц ц ц .........
Поздрави : Людмил
demo@playtime.bg
 

Re: Парка в 5-та част !

Мнениеот lory » 22 Дек 2010, 04:30

Здравейте,
Нашето сдружение винаги е възприемало този парк като "наш" в смисъл на грижа за чистотата в него, маркиране на пътеки за бягане, сигнализиране общинската администрация за изсъхнали и болни клони и дървета - изобщо грижа паркът да е добро място за спорт и разходка, да изглежда добре със силите, разбира се, на една гражданска организация без средства, но с много ентусиасти. Покрай сечта, последиците от която сте видели, разбрахме че сме "загубили" парка още през 2000 г, когато е бил приватизиран - над 200 дка гора. Беше шок - Орлин го е описал.
А дърветата - отсечените, лежат там защото подадохме искане за прокурорска проверка как е разрешена 100% гола сеч в парк, защото затова собствеността не е достатъчен аргумент. С много настойчивост от сдружението и с подкрепата на много дружбенци от успяхме при приемането на Общия устройствен план на София да запазим цялата територия като територия за парк. Това е възможно най-стабилна форма на защита, защото този план се приема от Народно събрание и промените в него също. Надяваме се да не е възможно да се събере мнозинство, което да е готово да направи тази територия не-парк.
Сега ситуацията е следната - собствениците имат тази земя, но могат да я ползват само като парк. А ние не можем да се грижим за него, защото е чужда собственост.
Не знам как бихте могли да обясните това на детето си, но макар да звучи в някаква степен абсурдно, мисля че е добре дори и чрез една болезнена реакция повече хора да разберат истината за днешното състояние на парка.
Защото ние не сме се примирили да не мислим как този парк отново да е място за отдих на дружбенци, Проблемът е свързан или с доказване на неправомерно придобиване или ... придобиването му обратно от Столична община, което на този етап е финансово непостижима задача.
И се надяваме да имаме подкрепата на много дружбенци, и като идеи, и като съвместни действия.
Що се касае до увеселителни паркове това изисква смяна на предназначението от "за парк" в "за спорт и атракции" - минава задължително още на етап предложение през общински съвет и мога да гарантирам, че до този момент такава идея не е представяна и обсъждана.
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Парка в 5-та част !

Мнениеот Орлин » 22 Дек 2010, 14:49

Ще има воден парк в 5-та част, но не там, където е парка, за който говорим, а по-надолу по течението на реката - след блок 527.

А този парк, който коментираме уж щяха да го ползват за дърводобив - щели да изсекат дърветата и да засадят нови и т.н.... абе очевидна схема, с която щяха в даден момент да го застроят. Засега сме ги спрели, но като е частен, не можеш да ги накараш да го поддържат като парк. Така че остава да го гледаме отдалече :)
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Парка в 5-та част !

Мнениеот Ганчо » 26 Фев 2013, 12:37

Какви биха били последиците, ако група съкварталци разчистим алеите от вече отрязаните дървета? Идеята е само да направим просеки, без да местим целите дънери.
Ганчо
 
Мнения: 1
Регистриран на: 26 Фев 2013, 12:25

Re: Парка в 5-та част !

Мнениеот mesecinka » 28 Фев 2013, 15:58

Ганчо,
Зависи на кого е дървесината.
mesecinka
 
Мнения: 9
Регистриран на: 12 Юни 2012, 15:24

Re: Парка в 5-та част !

Мнениеот lory » 04 Мар 2013, 01:06

Теренът на парка е приватизиран през 2001 г. по процедура, стартирана от П. Жотев като вицепремиер в тогавашното правителство. Така над 30-хилядния комплекс "Дружба-2" е лишен от общодостъпен държавен/общински парк.
Първоначално целият терен - над 200 дка, беше собственост на една фирма. След опита за изсичането му чрез гола сеч през 2008 г. с разрешение от Държавната агенция по горите /който спряхме/ и след сигналите на Сдружението в Прокуратурата за незаконността на издаденото разрешение и предприетия опит за сеч теренът е бил разделен на 4 части и продаден на четирима нови собственици. По наше мнение по-скоро е направен опит за избягване от прокурорската проверка.
Пиша всичко това, за да изясня, че теренът продължава да е частна собственост. Направеното от Сдружението спря изсичането му, но ние не можем да променим акта на приватизация. Направихме друго - при приемане на Общия устройствен план отстоявахме и успяхме да запазим тази територия като територия "за парк", което автоматично изключва строителството в нея.
За дърветата - мисля, че тяхното оставане на алеите вече няма значение за прокурорската проверка. Ако някой е проверявал, това трябва вече да е направено от 2008 г. досега.
На въпроса - чия е дървесината, тя е на собственика на терена по закон.
Какви ще са последствията от преместването й - евентуална реакция на собственика за разпореждане със собствеността му. Само че доколкото разбирам идеята е просто разместване от алеите, с което особени поражения върху каквото и да е - дървета, алеи, не се нанасят. Бих казала дори обратното, това е една повече от благородна инициатива, да се възстанови нормалното преминаване по алеите.
Не мога да не споделя обаче, че през 2008 г. противопоставянето на членове на Сдружението на сечта доведе до множество лични заплахи към нас от изпълнителите на сечта. Не ни уплашиха, но и слава богу, заканите останаха неизпълнени. Поне досега.
Може би всичко, което се предприема, следва да бъде внимателно и подробно заснето, за да стане ясно, че се прави с най-почтени и благородни помисли. Защото е кощунство този парк да е непристъпен за дружбенци.
Оценката на Сдружението продължава да е, че предприетата приватизация е престъпление спрямо интересите на дружбенци и лишаването им от единствената паркова среда в комплекса.
Поздрави,
Лорита Радева
Сдружение "Дружба - София"
Председател на УС
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2


Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron