Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот Rea » 17 Ное 2012, 20:11

Изглежда има шанс жителите на "Дружба 2" да бъдат чути за отдавна исканата нормална връзка към метростанцията на бул. "Цариградско шосе".
Ето проектът за алея по склона, публикуван на страницата на Дирекция "Архитектура и градоустройство":
http://sofia-agk.com/esoft/files/news/d ... rigradsko/
и една информация за среща на главния архитект Петър Диков с жители на квартала (за нея специално аз не съм чула, явно разгласата на подобни неща куца):)
http://www.monitor.bg/article?id=362449
Дано да не остане само поредното добро намерение!!!!!
Rea
 
Мнения: 8
Регистриран на: 02 Мар 2012, 11:01

Re: Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот Орлин » 19 Ное 2012, 18:17

Привет!

Имаме мейлинг листа, която поддържаме заедно с общината и на която ще се праща подобна информация и занапред (предполагам точно от мейла, който днес пратихме, сте видяли инфото).

За последната среща - с арх. Диков разлепихме листовка с информация на 1000+ входа в Дружба-1 и Дружба-2, обаче, хората явно ни се дразнят и ги късат...

Затова, молбата ми към всеки, който е абониран, да споделя със съседи и приятели, а който иска да се абонира, да пише на info@iskar-sofia.com или на info@druzhba-sofia.com.

От г-н Цеков - кмет на района, разрбрахме, че се прави нов сайт (безвъзмездно дарение от фирма в района), който ще дава възможност за абонамент, но засега още това става или със записване на срещите, които се правят или с пращане на имейл до info@iskar-sofia.com или info@druzhba-sofia.com.
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот bambam » 17 Дек 2012, 10:16

Здравейте,
вече на всички е ясно, че дружбенци метро няма да видят.
Орлин е прав, че хората се дразнят на разни съобщения и обяви ама как няма да се дразнят, като за пореден път остават прекарани. За транспорта сме говорили много и това е най-големия проблем на хората и все още нищо. Вярно увеличиха се с няколко коли 204, пусна се една непотребна линия 114 но това не оправи проблема. За капак и метрото ни подмина. Бях на срещата с арх. Диков и какво. Той не даде отговор на въпроса кого ще обслужва метрото в жк. Дружба. След изменението на проекта 2,3,4 и 5 части остават извън метрото. За какво ни е то тогава? Пак да газим кал по улиците и тежките самосвали да разбият и без това рушащата се пътна инфраструктура ли? Поправете ме ако греша, но аз живея около 68-мо СОУ и никоя от спирките на метрото не ми е удобна а да не говоря за хората от 3,4 и 5 части. Какво ни топли че Столична община щяла да спести около 30 млн лева от промяната на линията на метрото като няма да обслужва хората с чиито данъци се строи метрото.
Пак питам общината чрез Вас. Кого ще обслужва това метро?
bambam
 
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Дек 2012, 10:01

Re: Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот Орлин » 17 Дек 2012, 17:54

Метрото, за да сме съвсем точни, го загубихме преди 2 години още, когато бяха обсъжданията за маршрута на метрото, на които бяхме 30-ина души общо... Неслучайно писах за срещите - няма как да ни чуят, камо ли да преборим интереси за милиони, като се събираме по 20-30 души. От Сдружението се опитваме да бъдем максимално "гръмогласни" по тези теми, доколкото все пак статута ни на НПО ни дава някаква тежест, но тя никого не трогва, ако от институциите не ни вярват, че реално поставяме въпроси и отстояваме позиции, които не са лични - на малкото активисти и членове на Сдружението, а са подкрепени от огромен брой живеещи в квартала, а вероятно дори от повечето.

За да съм съвсем искрен, на този етап за метрото нищо не можем да направим. За 114 не ми се коментира, т.к. това е линия, която не решава никакви проблеми и беше обречена от самото начало - не заради това къде се намира спирката на метрото, до която довежда, а заради това, че реално няма смислен маршрут, който да бъде предложен, предвид сегашната инфраструктура. Докато не се игради продължението на Копенхаген до Цариградско, много от проблемите ни с транспорта ще си останат без възможно решение. Веднъж изграден този булевард, първото ни предложение ще е за автобусна линия (може би точно 114), която да довежда много бързо пътниците от Дружба-2 до метрото, именно по този път.

Иначе, според мен метрото ще обслужва много хора, когато около спирката му, която се намира м/у Дружба-1 и Дружба-2 изникнат сградите - жилищни и офиси, които са предвидени в ПУП. Но нито тези в Дружба-2, нито голяма част от Дружба-1 това метро ще ни върши голяма работа - не и без използване на довеждащ транспорт.
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот bambam » 18 Дек 2012, 10:43

Не исках предишния ми пост да се изтълкува като упрек към Сдружението. Напротив. Всички ние начело с хората от Сдружението правим каквото можем, но както каза и Орлин няма чуваемост. Упрека ми бе по-скоро към общината и ръководството и. Идват избори и пак ще ни засипят с обещания и надежди.
Знам, че изгубихме метрото отдавна, но точно хората в общината трябваше да отстояват позициите на живущите в квартала а те направиха обсъждането едва когато всичко вече бе решено. И за транспорта, и за метрото, и за велоалеи, и за благоустрояването и за много други неща общинското ни ръководство нехае. Пак ще дам примера с Младост (а не ми се иска). Колко автобусни линии минават през квартала там, метрото обслужва директно 2/3 от живущите защото минава през средата на квартала, изградиха се велоаеи, градинки, паркове, пазарите се благоустроиха и т.н и т.н. Какво от тези неща се промени при нас през последните години? Аз поне не усетих никаква промяна.
bambam
 
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Дек 2012, 10:01

Re: Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот mesecinka » 20 Дек 2012, 09:21

Може ли някой да ми поясни от къде, покрай кои блокове ще минава тази пътека?
Питам, питам и отговор от никъде..
mesecinka
 
Мнения: 9
Регистриран на: 12 Юни 2012, 15:24

Re: Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот Орлин » 20 Дек 2012, 10:47

Доколкото се ориентирам, това е пътеката: http://druzhba-sofia.com/files/pateka-metro.jpg
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот mesecinka » 20 Дек 2012, 20:50

Благодаря за скицата.
Няма да ми върши работа :-(
Дано поне се направи добре и да е удобна за повече хора. Ако е само стълбище, майките с колички пак няма да я ползват.
Въобще...разбихте надеждите ми за оправяне на положението в квартала :-)
mesecinka
 
Мнения: 9
Регистриран на: 12 Юни 2012, 15:24

Re: Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот bambam » 21 Дек 2012, 09:09

Тя тази пътека е за замазване на очите на хората. Отвсякъде е ясно, че не е и няма да бъде удобна за жителите на Дружба (с изключение на малка част от живеещите в Цариградски).
А за илюзиите ....... на всички ни ги разбиха.
bambam
 
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Дек 2012, 10:01

Re: Връзка с метростанцията на бул. "Цариградско шосе"

Мнениеот Орлин » 21 Дек 2012, 11:01

Пътеката ще върши работа на една сравнително малка част от жителите на Дружба-2 и аз не съм против изграждането ѝ, но и не смятам, че има някакъв особен принос към решаването на проблемите на квартала по отношение на транспорта.

За илюзиите, както се казва "don't kill the messenger" :) Това, което аз виждам като реални стъпки в посока подобряване на ситуацията и то съвсем реалистични за постигане стъпки, са следните неща:

(1) Продължаването на бул. Копенхаген до Цариградско шосе
Това ни е обещано (но и ни беше обещавано много пъти досега и не се случи, така че съм скептично настроен) да се случи най-скоро - вероятно още в рамките на следващата година;
(2) Продължаването на трамвайната линия по Копенхаген до Цариградско и от там до спирката на метрото в Младост-3;
(3) Продължаването на Копенхаген от Цариградско до Младост-3 и свързването му със Сахаров.
(4) Пускането на новите станции на метрото в Дружба;
(5) Промени в градския транспорт, за да се свърже по-добре с метрото, предвид новите 2 станции.

Описаното по-горе, в този хронологичен ред, се очаква да се случи през следващите 3 години. Може би само т.3 ще е след 4 и 5, но не се знае още. Намерението на Сдружението е да следим и да настояваме всичко това да случи и то срочно.

Има и още два големи проекта, които не са включени по-горе, но които също рано или късно (и по-добре рано) трабя да се случат:
- кръстовище на две нива на Цариградско и Д. Пешев
- Изграждането на "крайбрежния булевард", свързващ Искърско шосе с Цариградско и продължението на Цветан Лазаров до този булевард.
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Следваща

Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron