Улиците в квартала

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

Улиците в квартала

Мнениеот joe » 30 Апр 2013, 13:50

Здравейте! Днес за първи път разбрах за сдружението и съответно за форума.
Както заглавието подсказва ме интересуват улиците в квартала. Не желая да коментирам какви финанси хвърлям за данък и ремонти и то изненадващо или не - по ходова част. Не казвам, че всичко е наред, но вече не знам към кой да се обърна. Кметът на район Искър е запознат с гнусната настилка, защото съм го забелязвал доста често в близост до мястото, което желая да конкретизирам. Втора година забелязвам как ремонти по улиците в други квартали започват, а някой даже са приключили, в Дружба - НИЩО! Това ме дразни - много хора се дразнят, а съм далеч от мисълта, че никой не е сигнализирал, или общината не е наясно. Най-малкото 2 пъти съм се обаждал в Столичен инспекторат. Последните ми обясниха, че ще предадат за сигнала ми на дирекция "Пътища", дадоха ми и телефон, на който да сигнализирам и аз. До момента нищо.

По-конкретно става въпрос за улицата пред блокове 224, 218, 215, 212 /Мария Нейкова/, 206 и 205. Освен тях и улиците между блокове 214 и 213, както и между 216 и 217 чак до бул. Професор Цветан Лазаров /т.нар. улица Асен Босев/. В началото на тази улица, точно при свързването и с цитирания булевард всеки път, когато вали се образува едно малко езерце, защото каналът е, забележете, на тротоара - т.е. на 20-тина сантиметра над нивото на улицата и няма как водата да се оттича.
Не на последно място копаха за поставянето на пожарни кранове - СТРАХОТНО, адмирирам. На места мисля, че позабравиха да сложат асфалт.

За пореден път конкретизирам, но честно казано вече се съмнявам, че някой ще вземе отношение по въпроса.

Всяка зима, положението става все по-ЗЛЕ.
Чудя се дали трябва да остане само чакъл, за да се сети някой, че и в Дружба е добре да се ремонтират улиците?
joe
 
Мнения: 4
Регистриран на: 30 Апр 2013, 13:23

Re: Улиците в квартала

Мнениеот Орлин » 30 Апр 2013, 14:59

Напълно подкрепям изказаното мнение. Струва ми се, че положението с поддръжката на настилката на улиците в района само се влошава последните години.

В целия квартал улиците са в окаяно състояние и се правят само кърпежи, а повечето улици плачат за цялостен ремонт, т.к. са станали лунен пейзаж.

Ще повдигна темата пред настоящия кмет - г-н Ивайло Цеков, макар да предполагам какъв ще е отговора - за разлика от всяко малко село и градче, районите в София не формират сами бюджета си, а той им се определя от Столична Община... така че по-скоро този въпрос трябва да се постави пред зам. кмета по транспорта на Столична Община, но разчитам, че г-н Цеков ще може да направи това и да се постарае да защити нашите интереси. В крайна сметка - ако сравняваме с други квартали, дори съседни, ми се струва, че сме силно пренебрегнати и е редно да се обърне внимание и на инфраструктурата в Дружба.
Поздрави,
Орлин
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Улиците в квартала

Мнениеот joe » 30 Апр 2013, 21:36

По този въпрос бих искал да кажа, че не съм съвсем съгласен. За предходната /2012г./ имам информация, че всеки кмет на община е могъл да заяви отпускането на бюджет за ремонт на пътната настилка. Просто тази възможност е била пренебрегната заради неще друго/друг?
joe
 
Мнения: 4
Регистриран на: 30 Апр 2013, 13:23

Re: Улиците в квартала

Мнениеот bambam » 06 Май 2013, 18:08

Спокойно joe!
Скоро идват избори и ще се сетят за нас тогава. И ще завалят едни обещания та да се чудиш в кой рай ще живееш след това.
За жалост в нашия квартал НИЩО не се случва. Повдигахме въпроса (дори петиции подписвахме) за транспорта, за велоалеи, за метрото, за парковете и какво ли още не. Жалко е, но явно кметската управа има други приоритети.
Сдружението е чудесен проект, но явно гласът на хората не се чува. Защо ли?
bambam
 
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Дек 2012, 10:01

Re: Улиците в квартала

Мнениеот joe » 07 Май 2013, 08:45

Те изборите дойдоха, ама нито чувам обещания, нито виждам да се случва нещо. Сложиха една количка за закуски ли е, за какво до игрищата до Кауфланд, където се провеждаха някакви агитации и където настоящият кмет се изяви публично, мисля за първи път.

Жалка история - гледам обаче ул. Обиколна май ще я довършат - проект прашасвал 27 години. И защо? Толкова хубаво местенце беше т.нар. "Парк на таралежите" и липсата на преминаващи МПС-та през квартала. Не вярвам да е заради Цариградски комплекс, или за 6 блока в края на Дружба 2.

А какви други планове може да има кметската управа? Сериозно се чудя - какво пък толкова се случва в този квартал - освен строежа на нови сгради - жилищни сгради и знаменитата метростанция какво толкова се случва?

Апропо продължавам да си чакам ремонта на улиците - положението е отвратително и става все по-зле.
joe
 
Мнения: 4
Регистриран на: 30 Апр 2013, 13:23

Re: Улиците в квартала

Мнениеот luky » 07 Май 2013, 20:10

Здравейте , за съжаление всички улици в София са в окаяно състояние с изключение на новите улици и булеварди на които пък няма една равна шахта. През 2004 тогавашния кмет Софиянски би тъпана че ще се положи износен слой в целия квартал , даже си махнахме колите от паркингите във втора част, имаше бележки по входовете , за пред телевизиите изцяло асфалтираха улицата зад 270бл. , и като си тръгнаха един бърз тигел по главната до 68-мо , покрай пазара до Цветан Лазаров ,Копенхаген и Обиколна заради градския транспорт, и КРАЙ на вътрешно-кварталното асфалтиране , от както е построена Дружба-2 , целия квартал е на основа т.е. няма износен слой , за това говорят масово стърчащите шахти и канали , високите бордюри , през толкова много години за какво ли не се харчиха пари , как никой не се сети за асфалта на цял един квартал , за далаверата на Софиянски няма да коментирам , все са далавери , до кога?
Надявам се в близко и обозримо време някой от управляващите да помисли за цялостната инфраструктура на този столичен квартал в който както се вижда далаверата е на първо място ,къде ни е метрото (предишния проект), къде ни е Димитър Пешев и Цариградско,къде е Обиколна, къде е Копенхаген, къде ни е асфалта от улиците , къде са ни парковете , къде е уличното осветление , къде са детските площадки ? Явно в много частни сметки .Строят се магазини ,нови блокчета които до съсипват оскъдната инфраструктура , тук там някой детски кът и това е .И какво остава за НАС жителите -блокове , кофи , помияри и плъхове от които квартала бъка. Само обещания и нереализирани проекти.
Дано след изборите някой се замисли върху цялостното благоустрояване на жк.Дружба-2
и живущите в него бъдат по активни ,защото явно не сме дорасли общинските и държавни служби да си вършат съвестно и сами работата за която всички ние им плащаме.

Извинявам се ако на някой му се струва груб тона ми , не е , просто това са факти за квартала.

Поздрави!!!
luky
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Дек 2012, 19:48

Re: Улиците в квартала

Мнениеот Орлин » 16 Май 2013, 12:04

Имахме проблеми със сайта на Сдружението през последната семица и ту работеше, ту не. Вече всичко е наред. Говорих с г-н Цеков - кмет на р-н Искър по темата с уличните ремонти и чух неговото мнение, но т.к. не искам да предавам чутото, го помолих лично да пише тук.

Имам обещанието му, че ще го направи до края на тази седмица и ще хвърли светлина върху ситуацията с уличните ремонти, както и ще отговори на поставените в тази тема въпроси.
Поздрави,
Орлин
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Улиците в квартала

Мнениеот bambam » 19 Май 2013, 21:55

Седмицата си мина, а от кмета ни вест ни кост.
Ако имаше очи сигурно щеше да пише тук ама като няма....
Сигурно ще започне да ни "къпе" с добри думи и обещания защото скоро идат избори и ако пак повечето хора му повярват сами ще сме си виновни.
bambam
 
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Дек 2012, 10:01

Re: Улиците в квартала

Мнениеот Ивайло Цеков » 20 Май 2013, 20:13

Здравейте!

След като прегледах постовете по темата с ремонта на пътни настилки в района, бих искал да дам малко повече информация.

Ще започна с цитираните от "joe" места в неговия пост:
- при бл. 224 - отремонтирано през м. април и май
- при бл. 205 и 206 и в района на РУМ-а - отрмонтирано през м. май
- ул. "Мария Нейкова" от бул. "Проф. Цветан Лазаров" до бл. 224 - възложено за м. май
- ул. "Асен Босев" от ул. "Обиколна" до ул. "Мария Нейкова" - възложено за м. май
- ул. при бл. 213 и 214 и при бл. 218 - ще бъде възложена през месец юни

Бих искал да поясня как се изготвя годишната програма за ремонт на пътни настилки в район "Искър" и като цяло процеса по възлагането на ремонтите:
- в началото на годината, съобразно разпределението на бюджета за ремонти в районите се изготвят от районната администрация предложения с прогнозни количества по улици, които са разделени в три категории
1. Улици с масов градски транспорт
2. Улици с обществено значение (при училища, детски градини, поликлиника или обществени сгради и т.н.)
3. Вътрешноквартални улици
- предложенията се утвърждават в годишни програми от Столична община
- възлагането на ремонтите започва съобразно утвърдените улици по категории ( първо улици с МГТ, след това улици с ОЗ и чак след това вътрешнокварталните улици)

Точно защото през последните няколко години не бяха отремонтирани голяма част от настилките по вътрешнокварталните улици, тази година след предложение на районната администрация до дирекция "Транспортна инфраструктура" на СО, се утвърди едновременната работа по всички категории улици в зависимост от необходимостта и състоянието им. Прие се подход на помесечно възлагане за да може да се приоретизира по възможно най-добър начин ремонта на улици с най-голяма нужда. Това позволи работата във вътрешнокварталните улици да започне със старта на ремонтите още през месец март. Освен вече цитираните ремонтирани улици до момента са ремонтирани улици на територията на район "Искър" и в другите части на ж.к. "Дружба" 2, в ж.к. "Дружба" 1, а както и в с. Бусманци, кв. Миленков и кв. Абдовица.

Наясно съм, че независимо от положените усилия за подобряване на пътните настилки най-вече по вътрешнокварталните улици има все още места, които се нуждаят от спешен ремонт, заради което и продължават усилията на районната администрация, в рамките на средствата за ремонт на улици през следващите месеци, да бъдат ремонтирани съобразно състоянието си улиците на района.

Разчитам на подаването на сигнали за нередности или недовършени ремонтни работи, както при ремонт на улиците, така и при ремонти на експлоатационните дружества, като считам че това би допринесло за по-ефективно изпълнение и възстановяване на настилките.

Моля да подавате сигнали на - e-mail: raioniskar@abv.bg или персонален ivaylo@tzekov.net
и на телефони от сайта на район "Искър" - http://www.raioniskar.bg

Ивайло Цеков,
кмет на район "Искър"
Ивайло Цеков
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Май 2013, 09:01

Re: Улиците в квартала

Мнениеот bambam » 22 Май 2013, 18:12

Поздравления, че се включихте в темата г-н Цеков.
Апелирам към Вас, въпреки, че сте зает човек да отделяте малко внимание на този форум (мисля, че единствен за квартала) за да има диалог с жителите и Ваши избиратели.

Боян Иванов
bambam
 
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Дек 2012, 10:01

Следваща

Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron