Улични кучета

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

Улични кучета

Мнениеот luky » 28 Юни 2013, 19:26

Здравейте , някой забелязал ли е увеличената популация на уличните кучета в 5-та част , освен че гонят колите и свалят брони , лайсни и тасове , вдигат невъобразим шум по всяко време на денонощието и е въпрос на време и в нашият квартал да убият(изядат) някой човек , изведнъж се появиха помияри големи като овце , как предлагате да се справим и с този проблем , да се надяваме ли на някакви законови мерки , известно е на всички ,че кучетата имат повече права от нас хората , но не смятам заради някой освидетелствани и кандидати за такива (псевдозоозащитници) , всички останали да стигаме до психиатрия, и да правим ненужни разходи по мпс-тата си от така и изтънелия ни бюджет, а не дай си боже до ухапвания или травми.Обичам животните и природата , но това не е нормална среда за съществуването на този вид от животинското царство във този му вид. Надявам се за бързо легално (нелегално всички знаем как) решаване на проблема и поставяне то му пред съответните служби. Надявам се господин Кмета и той да чете .Благодаря предварително!

Поздрави!!!
luky
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Дек 2012, 19:48

Re: Улични кучета

Мнениеот bambam » 29 Юни 2013, 20:41

През зимата имахме проблем с 2 кучета във 2-ра част (спускаха се на хора а моята дъщеря много я е страх от кучета). Свързах се с Екоравновесие, като писах през сайта им. Описах кучетата, къде обитават, пратих и няколко снимки. Един ден ми се обадиха, че са в района, но понеже кучетата не могат да бъдат открити и заради това си тръгват. Обясних им къде се крият през деня (в един изоставен строеж), но те ми отговориха, че не им било работа да ги търсят!!! Ева ли не трябва да ги хвана и тогава да го повикам показно да ги заловят в стил Б.Б. Виках ги и 2-ри път и ....... нищо. Тогава взехме нещата в свои ръце и ......... кучетата вече не закачат никого.
Така, че имате 2 избора:
1. С Екорановесие - да им досаждате, обаждате и съдействате за да се отървете от кучетата.
2. Сами да си решите проблема.
И нещо важно. След като ги кастрират и обезпаразитят кучетата се връщат в същия район "за да се запази екосистемата". От това по-голяма глупост не знам.


P.S. За успокоение на защитниците на животни ще кажа,че кучетата не са умъртвени!
bambam
 
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Дек 2012, 10:01

Re: Улични кучета

Мнениеот Орлин » 02 Юли 2013, 16:55

Наистина ги връщат обратно, но това не обяснява откъде появиха в 5-та част новите кучета - а те са много и са възрастни.

На мен ми прави впечатление, че през последните 3-4 месеца броят им се увеличи и има доста големи песове, които не съм ги виждал друг път в района и съм напълно сигурен, че не са родени и израстнали тук... Тоест или са наскоро изоставени/изгонени или сами са "мигрирали" или още по-лошо - не сами.

Та не знам и аз какво да правим, но и мен ме тормози този въпрос от известно време. За съжаление кметът много не можем да очакваме да направи по този въпрос, освен да се свърже той и от неговата позиция да е по-настоятелен пред Екоравновеси, за което ще се обърна към него от името на Сдружението и цитирайки тази тема във форума като повод, пък да видим...
Поздрави,
Орлин
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Улични кучета

Мнениеот lory » 02 Юли 2013, 23:55

Здравейте,
Кастрираните и обезпаразитени кучета действително се връщат по местата, от които са взети за кастриране. Това е изискване на Закона за защита на животните. Така че от общината, респ. от Екоравновесие се изисква да спазват Закона. Проблемът по-скоро е напливът на нови кучета - явно не от върнатите от Екоравновесие. Но пак те трябва да помогат за решаване на проблема. Защото кучетата с агресивно поведение трябва да бъдат прибрани в приют. Имам предвид описаните случаи от luky. Молбата ми е за повече конкретика, ако е възможно - място на описаните инциденти и описание на кучетата.
Можете да се свържете директно с Екоравновесие, а при желание за съдействие от Сдружението - пишете на info@druzhba-sofia.com
В последните дни екип на Екоравновесие по наш сигнал посещава района в началото на Дружба 2 - втора част, където пък има проблем с изхвърляне на малки кучета. Така че ще можем да включим и пета част.
Кучетата не стоят на едно място, за да чакат екипите за да ги хванат, затова наистина всяка информация за местата, навиците и вида е особено полезна.

Поздрави,
Лорита Радева
Поздрави,
Лорита Радева
Сдружение "Дружба - София"
Председател на УС
lory
 
Мнения: 153
Регистриран на: 18 Юли 2006, 23:53
Местоположение: Дружба-2

Re: Улични кучета

Мнениеот luky » 04 Юли 2013, 21:10

Здравейте отново , радвам се за бързата заинтересованост по проблема , според моите наблюдения най голямата и агресивна глутница е в района на родеото и автобусната спирка там , почти всяка сутрин са активни и агресивни , а вечерно време се активизират пред 517 блок, и нощем лаят кънти из целия квартал.

Поздрави!!!
luky
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Дек 2012, 19:48

Re: Улични кучета

Мнениеот Орлин » 05 Юли 2013, 18:00

Днес от общината и Екоравновесие бяха в 5-та част. Имаше едно заловено агресивно куче - на Родеото. При обиколката на 5-та част бяха проверени още 5 - неагресивни и маркирани, които не бяха прибрани.

Има молба към нас - които живеем в района, ако имаме възможност, да предоставим снимков материал, за да може при следващо посещение, да идентифицират агресивните кучета по нашите снимки и да ги приберат.

Разбира се, трудно е да бъдат прибрани отведнъж тези кучета, т.к. са мобилни и когато в района дойде екип от Екоравновесие, не винаги успява да ги намери в рамките на посещението си.

Обещано ни е, обаче, че ще има още посещения с цел прибиране на тези бездомни животни - още следващата седмица. Ако някой има снимки, може да ги качи някъде и да даде линк тук,а з също ще снимам :)
Поздрави,
Орлин
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Улични кучета

Мнениеот danusha » 06 Юли 2013, 18:59

Здравейте!
Работя в администрацията на район "Искър", в сферата на екологията. След разговор с г-жа Радева (lory), посетих форума, за да се запозная с проблема, относно уличните кучета в ж.к. Дружба-2, 5та част.
Общинско предприятие "Екоравновесие" реагира бързо и имаме пълно съдействие за решаването на проблема. Тази седмица, както Орлин вече Ви е описал по-горе, извършихме оглед на района. За съжаление не успяхме да видим много кучета, а само 5.Реално ние незнам и какви кучета (които са "самонастанени" в 5-та част) търсим. По този повод моля за съдействие от Ваша страна, като ни помогнете със снимков материал, описание на кучетата, приблизително местонахождение, с каквото разполагате. Всяка информация би ни била от полза.
В района имахме подобен случай във 2-ра част. Около блок 202 обитаваха приблизително 30тина кучета, малки и големи. Необходимо ни беше повече от месец, за да се справим с този проблем, тъй като кучетата не седят на едно място постоянно. Също така поради по-високата температура през летния сезон кучетата се крият и това създава трудности за откриването им. В този ред на мисли, Ви уведомявам, че всяка седмица ще бъдат извършвани съвместни проверки с представители на ОП "Екоравновесие" докато не решим проблема и не приберем кучетата в ж.к. Дружба-2, 5-та част, които не са били по-рано там, т.е. не са Вашите кучета.
Моля и за в бъдещи проблеми с безстопанствени кучета или с домашни такива да подавате сигнал в районната администрация, за да бъдат взети необходимите мерки в най-кратък срок. Съвместната работа между граждани и районната администрация, би помогнала за решаването на проблемите на територията на район "Искър". Предварително Ви благодаря!

Поздрави,
Йорданка Манолова
danusha
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Юли 2013, 17:13

Re: Улични кучета

Мнениеот bambam » 06 Юли 2013, 21:42

Г-жо Манолова, моля посочете на какви телефони може да се търси съдействие от общинската администрация, защото проблема не е само в 5-та част.
bambam
 
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Дек 2012, 10:01

Re: Улични кучета

Мнениеот danusha » 08 Юли 2013, 08:26

Разбира се.
Тел.: 02/9790542.
Заповядате и на адрес: ул. "Кр. Пастухов" № 18, стая 314. Имаме приемно време всеки вторник от 9:00-12:00ч. и в сряда от 14:00-16:00ч.
danusha
 
Мнения: 4
Регистриран на: 06 Юли 2013, 17:13

Re: Улични кучета

Мнениеот beastahead » 27 Яну 2015, 12:17

Да обновя малко темата и за съжаление да започна първия си пост с лоша новина. Вчера 2 кучета обикалящи района на 4-то ОУ и съседната детска градина се опитаха да ме нападнат към 21:00. За мое щастие няколко дни по-рано бях чул кучешки лай вечерно време и си бях поръчал кучегон. А докато го чаках си взех сгъваемия нож с идеята не да пробода някое куче, ако ме нападне, а по-скоро да успея да го ударя по-добре(ножът е изцяло метален).

Кучетата изкочиха измежду колите, паркирали срещу 66-ти блок(ако не греша - дълъг блок, срещу него има хубава градинка със заведение). Почнаха да ръмжат и едното ми скочи и ми захапа чантата. Успях да си извадя ножа и да го ударя по муцуната. И така се разбягаха. Това, което ме нападна имаше жълта маркировка на ушите.

Едното куче беше почти златисто, на височина сигурно до коленете ми - 50-60см. Другото не можах да го разгледам, т.к. бях зает да се предпазя от първото.


И въпрос: Наскоро се зачетох и разбрах, че използването на кучегони било противозаконно. Това така ли е?
beastahead
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Яну 2015, 12:06

Следваща

Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron