Езерото в Дружба 1 изчезва...

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот praskovka111 » 31 Юли 2013, 09:22

Здравейте съкварталци, предполагам парка с езерото в Дружба 1 е любима дестинация за разходка както на мен, така и на вас. Забелязвате ли как от известно време (от започване на строежа за метрото) нивото на водата намалява и езерото се заблатява ...това никога не е било колкото и жеги да е имало през лятото...
На мястото на старата и доста оборотна кръчма сега има 2 тръби...едната явно източва водата към строежа на метрото, другата влива вода от там (незнайно с какво съдържание). Чудя се това законно ли е да се погубва езерото заради този строеж...
praskovka111
 
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Юли 2013, 08:45

Re: Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот pepche » 31 Юли 2013, 16:14

Наистина водата е доста намаляла, за източване и изчезване не знам, но като го гледам си мисля, че сега е много подходящ момент общината да взе да го поизчисти малко, че такива неща се виждат .....
pepche
 
Мнения: 9
Регистриран на: 25 Юли 2013, 16:03

Re: Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот Орлин » 31 Юли 2013, 16:53

Въпросът със спада на нивото на водата на езерото поставихме пред кмета на района още преди няколко седмици.

След проверка от страна на районната администрация, ни беше обяснено - има изтичане на вода от езерото изкопа за метрото, като за момента има 3 помпи, които би трябвало да работят постоянно и да връщат водата в езерото, докато приключи строителството и бъдат направени съответните дренажи, за да спре изтичането.

При поне една от проверките, направени от общината, обаче, е установено, че 2 от помпите вместо да връщат водата в езетото, са я изсипвали в канализацията, което по наше мнение е голямо безобразие и същото е и мнението, което беше изразено от кмета г-н Цеков. Обещано ни е, че се следи почти ежедневно и се правят проверки, за да не се допусне отново подобно нещо. Ние също се интересуваме и се обаждаме в общината регулярно, за да искаме информация по този въпрос и да настояваме за контрол над действията на изпълнителите на строежа на метрото.

Опитахме се да получим мнението на експерти относно това дали нивото ще се възстанови от само себе си и в какви срокове е нормално да се случи това, след като бъде ограничено изтичането, но на този етап нямаме еднозначен отговор и никой от попитаните експерти не се наема да даде категорично становище. Продължаваме да следим ситуацията с голямо притеснение.
Поздрави,
Орлин
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот praskovka111 » 01 Авг 2013, 09:02

Много се радвам, че проблема е забелязан и се работи по отстраняването му. Дано има ефект и нивото се възстанови, защото ще е жалко да загубим това хубаво езеро заради метрото :(.
praskovka111
 
Мнения: 2
Регистриран на: 31 Юли 2013, 08:45

Re: Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот milenp » 19 Ное 2013, 14:55

Здравейте,
Очевидно е, че езерото изчезва. От началото на изкопите до сега е спаднало с около един метър. Вероятно помпите ще работят денонощно, за да поддържат тунела сух и ми е интересно кога точно езерото ще стане блато?
Хайде да направим нещо!
milenp
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Ное 2013, 14:53

Re: Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот vast » 23 Ное 2013, 17:57

Здравейте и от мен!

Езерото дори вече е пресъхнало в частта си под моста и е разделено на две ...?! И също смятам, че нещо трябва да се направи. Явно мерките, от юли до сега нямат резултат, и не са в полза на езерото ...?!
vast
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Ное 2013, 17:44

Re: Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот 555 » 28 Дек 2013, 09:43

Отново се допуска беззаконие. Нима е одобрено от кмета на София - Фандъкова, строеж, който да унищожи най-красивото нещо в София? Според мен строителите на метрото трябва за своя сметка да възстановят водоема. Няма ли строителен надзор? Какво се случва? Какво е това безвластие в квартала. Да не би кметът да е абдекирал? Или като овце ще премълчим и тази свинщина, която ни се сервира. Аз, например ще гласувам за кмет, който ще реши този проблем.
555
 
Мнения: 6
Регистриран на: 28 Дек 2013, 09:34

Re: Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот bambam » 28 Дек 2013, 12:06

По мое мнение кмета отдавна е абдикирал или по-скоро изобщо не е влизал в час.
Нека някой по-паметлив да каже какво бе направено за квартала през последния мандат на това ръководство. Да не говорим, че метрото на практика изолира живущите във 2,3,4, и 5-та части, но това се случи още по времето на великия кмет Б.Б. Колко пъти е повдиган въпроса и за подобряване на транспорта в квартала (според проучване 204 е най-натоварената линия в София), нищо не се случи, за велоалеите които чакаме от години - пак нищо, за обновяване на пазарите - пак нищо, за връзка с метростанцията при Експо центъра - още нищо, за .........
Изобщо това ръководство нехае за проблемите на хората в квартала и явно работи за други (най-вече свои и партийни) интереси.
bambam
 
Мнения: 36
Регистриран на: 17 Дек 2012, 10:01

Re: Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот 555 » 28 Дек 2013, 13:41

След като тази управа на общината не работи, може би е крайно време да си ходи. Живея в квартала още от периода когато нямаше езеро. Тук живеят изключителни, интересни, интелигентни и добри хора. И тази безстопанственост няма да остане ненаказана. Позитивният дух на жителите на нашето място ще подреди нещата. Колкото и да се умножава циганското население, то не може да диктува климата в квартала и ние няма да го позволим.
555
 
Мнения: 6
Регистриран на: 28 Дек 2013, 09:34

Re: Езерото в Дружба 1 изчезва...

Мнениеот Donkova » 06 Яну 2014, 10:07

Във връзка със спадането нивото на водата на езерото, находящо се в ж.к. Дружба-1, районната администрация потърси съдействие от компетентни органи, както и от експерти в тази област- д-р инж. Любен Тотев - ректор на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски". От катедра "Хидрология и инженерна геология" е направено проучване за причините за проблема с езерото в Парк "Дружба". Мнението на експертите е, че причината за спадането на водното ниво е във връзка с изграждането на метро тунела, като: технологията на изграждане на метро тунела предвижда дренираните в котлована му води по време на строителството до окончателното завършване да се изпомпват обратно в езерото, което се прави и в момента; съгласно одобрената строителна програма, работите по изграждане на метро тунела ще приключат през месец февруари 2014г. С навлизане в зимния период и очакваните валежи от дъжд и сняг се очаква естествено повишаване на водното ниво до нормалното за сезона, при което водната крива ще възстанови естественото си ниво.
Очаква се, че с приключването на строително-монтажните дейности по метрото, да се възстанови по естествен начин нормалното ниво на водоема.
Във връзка с появили се петна в същото езеро е направено запитване до Софийска вода, относно изпускателя на водопровод ф350мм, за устен в езерото. Получен е отговор, че изпускателят е свързан към водопроводната мрежа, захранваща квартала, така че при евентуалната му употреба, в езерото ще постъпва питейна вода, която в противен случайни била изпускана в канализацията. Именно липсата на такава в близост до адреса е наложило заустването на изпускателя в езерото, което от друга страна е далеч по-рационално и екологично решение, позволяващо оползотворяването на източените от водопровода количествена питейна вода.
Не съществува риск или техническа възможност, през въпросният изпускател в езерото да постъпва друго, освен чиста, питейна вода.
Районната администрация изпрати искане до Дирекция „Зелени системи” при Столична община, относно реконструкция и възстановяване на парк „Дружба” през 2014г.

Теодора Донкова- Главен архитект на СО- район „Искър”
Donkova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Яну 2014, 19:44

Следваща

Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron