Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Сигнали и дискусии по наболели проблеми

Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Мнениеот alex_ » 30 Окт 2013, 11:10

Здравейте,
Както всички сте забелязали трафика от колоездачи доста бързо се увеличава. Все повече хора използват този приятен и екологичен начин на придвижваме.

Бих желал да задам въпроса - кога ще се появят първите велоалеи в района. В Младост например сериозно се мисли по въпроса, да не изброявам и други квартали.

Изключително неприятно впечатление ми направи, че дори и в реновираните участъци от пътя покрай езерото не е предвидено нищо за велосипедистите. А това е доста приятно място за разходка, спорт и т.н.

Надявам се да получа отговори, ако не поне да подтикна към дискусия !
alex_
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Окт 2013, 11:04

Re: Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Мнениеот luky » 01 Ное 2013, 19:07

Здравей , предполагам до велоалей ще се стигне когато се осъществят и многото планувани за необозримото бъдеще на квартала ни проекти , бул.Копенхаген се строи от 20 години , метрото също та и накрая ни заобиколи ,тези двата проекта след толкова години може и да ги видим , но асфалтов износен слой на целия квартал няма , реконструкция на Д.Пешев и кръстовище с Цариградско няма , ул.Обиколна цяла няма , но за сметка на това си имаме безброй помияри и плъхове , стърчащи шахти , разкопани и некачествено оправени след това улици , буренясали детски площадки и унищожени такива ,а малкото нови са занемарени нищо че по договор фирмите трябва да ги подържат , липсващо и повредено улично осветление , и още доста такива , изобщо имаме си много "благинки" в квартала , а ти пък сега и велоалеи , предполагам ще стане , дано внуците и правнуците ни ако все още съществува България тогава , се насладят на спокоен и устроен за това което плащат живот.
luky
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Дек 2012, 19:48

Re: Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Мнениеот alex_ » 02 Ное 2013, 22:13

Очаквах подобен отговор ..."цялата мара втасала та и велоалеи".

Въпреки всичко все още се надявам да се кометира и по моето предложение.

Конкретно към Щастливеца - ти какво направи например за буренясалите детски площадки ?? Нима не ти е по силите да помогнеш за поддръжката, защо винаги се пехвърля отговорността ?? Защото ни е прияно да мрънкаме и да сме скептично настроени ??
Аз не съм съгласен двете ми деца да играят на буренясали площадки и се старая да "изземвам" фунциите на фирмите за поддръжка заедно с други родители. Не съм съгласен и да чакам внуци за да карам по велоалеи.
Доста се отклоняваме от темата, а тя е за нещо съвсем обикновенно и изпълнимо !
alex_
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Окт 2013, 11:04

Re: Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Мнениеот gmcat » 04 Ное 2013, 11:48

Мараба!

Наистина е крайно време да почнеме да говориме по темата. Квартала е широк и има много място за велоалеи. Но силно се надявам ако почне да се строи нещо, то да не е като в Младост. Там повечето велоалеи са пълна трагедия. Начертани по средата на тротоара или плеснати на автомобилното платно, създавайки суамти конфликтни точки между велосипедистите и пешеходци или автомобили. Съвсем на скоро писах предложение по темата на сайта на столична община, ще си позволя да го копирам тук:

Моята скромна идея е за велоалея по бул Проф. Цветан Лазаров :)
Бул. Цветан Лазаров в момента е доста широк и в същото време малко натоварен. Ширината му дори е прекалено голяма за жилищен квартал. Колите развииват голями скорости, което прави района неприятен за пешеходците и живущите. Също и голямото асфалтово пространство „загрозява“ и придава облик, повече на „индустриална зона“ отколкото на жилищен квартал.

Идеята ми е, третата (най-дясната) лента за движение на автомобили във двете посоки на булеварда да бъде превърната в разграфени паркоместа за автомобили, „джобове“ за спирките на ГТ, и велоалея зад редицата с паркоместа.

Предимствата, които виждам в тази промяна са следните:
- Паркоместата ще „свалят“ автомобилите, които в момента паркират върху хубавите широки тротоари.
- Зад паркоместата, преди стълбовете за тролеите ще остане поне метър разстояние за много удобна и „безконфликтна“ велоалея.
- Ще се намали скоростта на автомобилите без да се отнеме нужен в момента капацитет на булеварда.
- Велоалеята ще е идеален „довозващ транспорт“ за жителите на Дружба 2 до строящата се спирка на метрото на булеварда.
- Велоалеята, също така ще е удобна за придвижване от Дружба до района на окръжна болница и „Армеец арена“.
gmcat
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Ное 2013, 11:37

Re: Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Мнениеот Орлин » 04 Ное 2013, 16:56

Привет,

Както много неща, свързани с развитието на нашия квартал, този въпрос е свързан с подробните устройствени планове, които все още не са влезли в сила. В тях, има предвидена мрежа от велоалеи. Кога ще започне тяхното строителство - мога да кажа с голяма доза увереност, че няма да е през 2014 г., т.к. нямаме информация да са включени пари в бюджета за велоалеи в Дружба.

Иначе, велоалеи ще има по ново изграждащото се продължение на Копенхаген, но това е нищо, разбира се на никого няма да служат, но пък показват, че при реализирането на нови проекти, поне велоалеите са неизменна част от проекта.

Иначе, ул. Обиколна и бул. Проф. Цветан лазаров за очевидните места за велоалеи именно там би било логично най-напред да бъдат изградени, с евентуална връзка към Младост или Слатина, но това по-скоро ми е в сферата на мечтите, отколкото нещо, което очаквам скоро да се служи.

Темата ми е много интересна обаче и ще се опитам да получа информация от кмета на района и да споделя какво съм научил по темата с велоалеите.
Поздрави,
Орлин
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Мнениеот Орлин » 06 Ное 2013, 12:03

Да допълня нещо, което научих вчера по темата - велоалеи ще има по продължение на новоизградения и ремонтиран участък на ул. Обиколна и бул. Кръстьо Пастухов. Тоест, ще има велоалея от кръстовището на бул. Искърско шосе и бул. Кръстьо Пастухов (последната спирка на метрото в Дружба), по продължение на бул. Кръстьо Пастухов, през кръстовището с ул. Кап. Димитър Списаревски, през кръстовището с бул. Проф. Цветан Лазаров и по ул. Обиколна по новоизградения участък до бл. 272.

Очевидно велоалеи се включват в новите проекти, които се реализират, както и вече писах. Остава въпросът кога може да очакваме по вече изградените булеварди и улици, които и сега активно се използват от велосипедистите, да бъдат изградени велоалеи и също така, дали те ще бъдат адекватни и реално използваеми, а не както някои лоши примери, които сме виждали в част от велоалеите в Младост, а и не само. Ще следя темата и ако науча нещо ново, ще споделям.
Поздрави,
Орлин
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03

Re: Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Мнениеот alex_ » 10 Ное 2013, 18:33

Здравейте,
gmcat - Идеите ти са добри. Наистинаима нужда от успоредна на Цариградско шосе велоалея и Цветан Лазаров изглежда най-удачния вариант. Но моите наблюдения са, че най-много велосипедисти има по Асен Йорданов - Искърско шосе (наистина много). Велосипедите звучат като наистина перфектен довеждащ транспорт до метрото, но къде ще се оставят ? Това е сериозен въпрос, за който не мисля, че е помислено.

Орлин, благодаря ти за изчерпателните отговори. Страхотно е, че се мисли по въпроса. Остава да споделиш информация с конкретни дати ! Мерси
alex_
 
Мнения: 3
Регистриран на: 30 Окт 2013, 11:04

Re: Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Мнениеот gmcat » 08 Апр 2014, 14:04

Орлин написа:....Иначе, велоалеи ще има по ново изграждащото се продължение на Копенхаген, ....


И вече Копенхаген е готов и велоалеите си остават мираж... Едно голямо блоагодаря на управата на района за това...
gmcat
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Ное 2013, 11:37

Re: Велоалеи - кога ще има и в Дружба ?

Мнениеот Орлин » 16 Апр 2014, 16:31

Аз вече няколко пъти поставих въпроса от името на Сдружението, заедно с други забележки по изпълнението. Разните пропаднали участъци по пешеходните пътеки, както и около стълбовете ги отстраниха, но въпроса с обещаните велоалеи някак си все бива подминат...
Поздрави,
Орлин
Аватар
Орлин
 
Мнения: 225
Регистриран на: 13 Яну 2006, 17:03


Назад към Проблемите на Дружба и район Искърcron