Проекти

На тази страница ще намерите информация за проектите, които Сдружението е изпълнило или в които е участвало.Акция: Почистване и облагородяване на детска площадка и тревни площи, до бл. 516 в ж.к. Дружба-2

В периода 1 - 5 октомври 2007 Сдружение Дружба София организира почистване и косене на зелените площи около детската плщадка при бл. 516 в ж.к. Дружба-2 и облагородяване на самата детска площадка. В акцията се включиха членове на Сдружението и съкварталци от съседните болкове. Най-активни обаче бяха най-младите членове на Сдружението - представителите на Младежката секция. Те се проявиха като истински художници, боядисвайки занемарените катерушки и детски съоръжения и пейки.

Вальо Виденов и неговите приятели - Жули, Мартин, Иван и Вероника помогнаха една засипана с боклуци площадка да се превърне в цветна картина. Всъщност място за съмнение няма - Вальо и Иван са участници и в предишни акции и проекти на Сдружението и въпреки, че са само на 18 г. за нас са доказани Майстори.

Поздравления заслужава и нашия PR - Габи Лозанова, неуморен двигател на много наши инициативи и постоянен източник на нови идеи.

обратно в началотоАкция: Почистване на парк "Камбаните"

По инициатива на Младежката секция на Сдружение Дружба - София бе почистен поляната за пикник на парк "Камбаните". На 15 април 2006, само ден преди Цветница едно от любимите места за пикник бе почистено от много отпадъци, събирали се през изминалите няколко години.

Идеята на тази инициатива е не само да направи парка по-приятно място за излет, но и да бъде даден пример и да се прати послание към всички, които обичат природата и вярват, че има място за зеленина в сивия ни град, да пазят чисто и да бъдат отговорни.

Инциативата завърши с импровизиран футболен мач, който докрай изцеди силите на участниците, но пък беше истинска атракция и достави голяма доза забавление не само на играчите, но и на публиката, формирана от изморени "чистачи".

обратно в началото


Проект: Реконструкция на парково пространство Дружба-1

На 18ти юли 2005 г. стартира изпълнението на проект по облагородяване на парковото пространство пред магазин "Европа" (бившия "Оазис") в Дружба-1. Ето текста от разпространената по този повод брошура:

Проект “Да направим от нищо нещо”

Уважаеми съкварталци,

Стартира изпълнението на проект за реконструкция и облагородяване на зелената площ пред кафе “Оазис”. Този проект е част от програмата “Обществен форум” на правителството на Швейцария, осъществявана от Швейцарската агенция за за развитие и сътрудничество (ШАРС). Той бе разработен и одобрен в рамките на “Младежки форум “Искър”, чийто модератор е Младежко читалище “Георги Минчев” . Инициатори на проекта са млади момчета – ученици от 108-мо училище – Милен, Димитър и Алескандър. Техният ентусиазъм и техните идеи получиха подкрепата и разбирането на финансиращите организации – ШАРС и Младежкото читалище “Г. Минчев”, на ръководните екипи от Фондация за реформа в местното самоуправление и Сдружение “Болкан Асист” и на изпълнителя на проекта Сдружение “Дружба – София”.

Цел на проекта е да бъде почистена и обновена зелената площ и пешеходните алеи, да бъдат монтирани пейки и кошчета за събиране на отпадъци, да бъдат приведени в приветлив вид тревните площи и храстовата и дървесна растителност. Да се превърне зеленото пространство между търговските обекти в красив кът за игра на най-малките, в привлекателно място за младите хора в района, в любим кът за отдих на хората от околните блокове.

Изпълнител на проекта е Сдружение “Дружба – София”, чиито членове вече трета година чрез различни инициативи отстояват правото на живущите в жк “Дружба” да бъдат съхранени зелените площи в комплекса като място за игра, спорт и отдих.

Нашата обща идея и надежда с младежите - инициатори на проекта е, чрез съвместни усилия и с подкрепата на всички Вас да превърнем зелената площ пред кафето в истински малък и красив оазис.

Надяваме се заедно да успеем! Разчитаме на вашето съпричастие и подкрепа!

Сдружение “Дружба – София”
За контакти: 088-779-9736 Лорита Радева
Председател на УС

обратно в началотоПроект: Облагородяване на междублоково пространство бл. 270

На 8ми Юли 2005 започна изпълнението на проект по реконструкция и облагородяване на междублоковото пространство пред бл. 270 жк Дружба-2. Снимки от проекта можете да разгледате ТУК, в галерията. Ето текста от брошурата, разпространена по повод началото на този проект:

Уважаеми съкварталци,

Стартира изпълнението на проект за реконструкция и облагородяване на междублоковото пространство до бл. 270 жк “Дружба – 2”. Този проект е част от програмата “Обществен форум” на правителството на Швейцария, осъществявана от Швейцарската агенция за за развитие и сътрудничество (ШАРС). Той бе разработен и одобрен в рамките на “Младежки форум “Искър”, чийто модератор е Младежко читалище “Георги Минчев” . Инициатори на проекта са четири млади момичета от жк “Дружба” – Калина Симеонова, Борислава Георгиева, Преслава Йорданова и Мария Блажева. Техният ентусиазъм и техните идеи получиха подкрепата и разбирането на финансиращите организации – ШАРС и Младежкото читалище “Г. Минчев”, на ръководните екипи от Сдружение “Болкан Асист” и Фондация за реформа в местното самоуправление и на изпълнителя на проекта Сдружение “Дружба – София”.

Цел на проекта е да бъде почистена и реконструирана детската площадка зад блок 270 в жк “Дружба – 2”, да бъдат ремонтирани и обновени детските съоръжения, пейките, пешеходните алеи, да бъдат приведени в приветлив вид тревните площи и храстовата и дървесна растителност. Да се превърне детската площадка в красив кът за игра на най-малките, в привлекателно място за младите хора в района, в любим кът за отдих на хората от околните блокове.

Изпълнител на проекта е Сдружение “Дружба – София”, чиито членове вече трета година чрез различни инициативи отстояват правото на живущите в жк “Дружба” да бъдат съхранени зелените площи в комплекса като място за игра, спорт и отдих.

Нашата обща идея и надежда с инициаторите на проекта е, чрез съвместните усилия на живущите в околните блокове и на членовете на сдружението да превърнем детската площадка в малък и красив оазис.

Надяваме се заедно да успеем! Разчитаме на вашето съпричастие и подкрепа!

обратно в началото